ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Боженци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Боженци

Боженци е село в община Габрово, Област Габрово.

Архитектурен Резерват с. Боженци


Село Боженци е сгушено в живописните планински пазви. Намира се на 16 км. източно от Габрово, на 20 км от Дряново, на 26 км от Трявна. То е почти единственото селище в България, запазило изцяло старинния си вид от епохата на Българското възраждане и съхранило ценни архитектурни и етнографски паметници.

История

Промените в социално-икономическото положение на българите през втората половина на 18 век се отразяват благоприятно и на село Боженци. Започва бърз икономически подем. Населението се занимава главно с търговия и само малка част от него - със занаятчийство. Главните стоки на боженските търговци са вълната, кожите, восъка, меда и изделията на сръчни майстори - ковачи, кожухари, абаджии.

Архитектура

Архитектурата на Боженци е отворена и обърната към улицата. Красива гледка представляват двукатните и трикатни къщи, кокетно накацали на два срещуположни хълма сред обилна зеленина. Високият долен приземен етаж на къщите е включвла домакински и занаятчийски помещения, конюшни, складове, мазета и дюкянчета. Големите ъглови камини са типични за Боженския интериор. Горният етаж е с няколко ниши, а на покривите има красиви бели комини.

Къщата на Дончо Попа е един от най-типичните паметници в Боженци, датиращ от периода на националното Възраждане на България.
Трикорабната църква "Пророк Илия" с масивни каменни стени, сводове и куполи, скрити под наклонен покрив, е построена през 1835 г. Интересна особеност е слабо наклоненият под пред олтара, украсен с дървен иконостас.

Училището е построено през 1872 г. от майстор Генчо Кънев. На приземния етаж на двукатната сграда е имало салон и библиотека, а на горния етаж, до който се е стигало по външно стълбище - класни стаи. От 1964 г. Боженци, с неговите стотина къщи и седем-осем обществени сгради е обявено за архитектурно-исторически резерват.

Туризъм

В селото има ханчета и къщи за гости, които предлага дегустация на български вина, барбекю, както и посещения на исторически паметници и природни забележителности.

В близост до с. Боженци са:

• Столицата на Второто българско царство – Велико Търново (45 км);
• Столицата на българския хумор – Габрово;
• Откритият етнографски комплекс “Етъра”;
• Дряновския манастир с дряновската еко-пътека и пещерата Бачо Киро;
• Люлката на българската дърворезба и иконопис – Трявна
Казанлък - града на розите (60 км)

В селото се организират вело и пеша походи по маркирани туристичести пътеки за Трявна, Дряновския манастир и връх Бузлуджа.

Източник и снимки: http://bojentsi.com/ ; http://bojenci.eu/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: