Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Богданово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Богданово

Богданово е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование, в община Средец, Област Бургас.

Отстои на 12 км южно от град Нова Загора, на 66 км югозападно от град Сливен, на близо 48 км източно от град Стара Загора и на 290 км югоизточно от столицата София.
Селото се намира на пътя Нова Загора - Раднево. Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места.

Разположено е на 160 м надморска височина. Територията му попада в умерено континентална климатична зона. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Пролетта и есента са дъждовни.

Постоянното население наброява около 500 души.


Селото разполага с кметство, детска градина, читалище, основно училище, магазини и кафенета. Има покритие на мобилните оператори, интернет и кабелна телевизия. В село Дядово /5 км северно/ работи един общопрактикуващ лекар. Най-близко разположените училища и болница се намират в град Нова Загора.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

В землището на село Дядово, близо до извор Могилата, е разположена Дядовската селищна могила. Тя е най-голямата в Европа. Висока е 18 метра. Тук са застъпени основните праисторически епохи - новокаменна, меднокаменна, бронзова епоха. Обитавана е и през ранната желязна епоха. През ранновизантийския период върху могилата е изградено малко укрепено селище с много добре запазена крепостна стена с кули, която го е защитавала.

Гостите на селото могат да се насладят на богатата история, културните паметници и природни дадености на град Сливен: Историческия музей, Етнографския музей, църквата “Св. Димитър”.

Местността Карандила се намира в североизточната част на града. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, в който има много интересни естествени скални образувания.

Източник: www.bg.wikipedia.org, http://www.sliven.bg/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: