ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бов

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бов

Бов е село в Западна България. То се намира в Община Своге, област София.

Отстои на 15 км северно от гр. Своге, на около 53 км в същата посока от гр. София.

Населението наброява около 116 души.

Село Бов се намира в планински район, в дела Мургаш от Западна Стара планина. Намира се между върховете Гарван, Яворец и Колибища, в западното подножие на връх Издримец (1493 м).
На север граничи със село Лакатник, на юг със село Лесковдол, на запад село Гара Бов и село Габровница.

Селото е благоустроено, с изградени частична водоснабдителна и електропреносна мрежи.
Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа.
В населеното място функционират основно Училище "Св.Св. Кирил и Методий", целодневна детска градина, читалище "Христо Коцев".
Общопрактикуващ лекар има в съседното село Гара Бов, а здравни заведения - в общинския център - гр. Своге.
Редовен автобусен транспорт обслужва общината, а Гара Бов е част от жп линията София – Варна.

туризъм и забележителности

Православен манастир „Седемте престола“ (“Света Богородица”) се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле. Всяка вечер до манастира отива автобус, който прави връзка с един от пристигащите влакове. Сред забележителностите му е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.) в двора зад черквата.

Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминаваща през източната част на планината Понор, близо до Гара Бов. Това е един от най-високите водопади в България. Спуска се от 130 метра височина и впечатлява със своите три каскадни скока, най-високият от които се спуска от 80 метра височина. Скакля е четвърти по височина у нас и е обявен за природна забележителност през 1978 г. През зимата буйните кристални води на водопада замръзват и Скакля се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в страната.

Вазовата екопътека - носи името на писателя Иван Вазов, който е създал част от творчеството си тук. Тя е частично обновена и реконструираният й участък е официално открит на 29 април 2007 г. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе. Пътят продължава до село Зимевица, покрай църквата “Св. Петка”. Днес тя е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

Източник: http://vila-alamurovi.hit.bg
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: