ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Хладилника

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Хладилника

"Хладилника" е квартал в подножието на Витоша планина.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

"Хладилника” е малък квартал, разположен в непосредствена близост до жк. „Лозенец”. Границите му са от бул. “Черни връх” до Южния парк - /вторият по големина парк в София след „Борисовата градина”/, на север до бул. “Н. Вапцаров”, а на юг граничи с ул. “Сребърна”. Квартал „Хладилника” е предпочитано място за живеене, заради близостта му до центъра на столицата - времето.

АРХИТЕКТУРА


Поради наличието все още на свободни парцели в този район, които в последните години активно се застрояват, това е и един от кварталите с най-много ново строителство. По протежение на ул. Козяк и преките улици има над 30 новопостроени сгради, в етап на завършване са още 10, като цените на жилищата и офисите там достигнаха тези в кв. „Лозенец”. Традиционно се търсят луксозни жилища в непосредствена близост до Южния парк, района на новото Американско посолство и Правителствена болница. От една-две години се подобри много и инфраструктурата на квартала.

Добрите комуникации в квартал „Хладилника” го правят и удобно място за офиси, които са разположени както в жилищни така и в административни сгради.

ОБРАЗОВАНИЕ И ИКОНОМИКА


На територията на кв. “Хладилника” функционира едно училище – 6-то Помощно училище, което е разположено на ул.” Русалийски проход” №2. В квартала има голям пазар и много търговски обекти. На бул. „Черни връх” 47 се намира текстилен завод „Витоша”, а на “Черни връх” 121 се намира административната сграда на НСБОП. На ул. “Сребърна” №12 е разположена фабриката КОКА КОЛА БОТЛЪРЗ ООД - производител на продукти на Кока Кола Со.

ТРАНСПОРТ

  • Автобуси - № 88, 120, 64, 93, 98, 66, 122;
  • Трамваи - № 9, 10.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: