ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Овча купел

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Овча купел

"Овча купел" е квартал в южната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Квартал „Овча купел” е тих квартал, с много зеленина и красива панорама към планината Витоша, която се намира в близост. В същото време районът е с отлична инфрастрактура и бърза връзка с центъра на София. Кварталът граничи с кв. „Славия” на изток и с кв. Горна баня на запад.

АРХИТЕКТУРА


Кв. „Овча купел” в старата си част е застроен изключително с еднофамилни къщи. Те са застроени предимно с панелни и ЕПК блокове. От няколко години свободните парцели се застрояват с нови тухлени кооперации. В момента строителството на нови жилищни сгради в района е доста динамично.

ОБРАЗОВАНИЕ, ИКОНОМИКА И АДМИНИСТРАЦИЯ


В старата част на кв. „Овча купел” се намира Автогара „Запад”, от която тръгват автобусите за планината „Витоша”.

Там се намират и ПГСС, 151 СОУПИ, което е в близост до бул. „Бойчо Бойчев”, НБУ (Нов Български Университет) – до бул.”Монтевидео”, 4-та МБАЛ – втора база и 21-ви Диагностично-консултативен център, които се намират също на бул. „Монтевидео”.

ТРАНСПОРТ


Транспортните линии, които обслужват квартала са:

  • Автобуси - № 107, 103, 73, 260;
  • Трамваи - № 11, 5;

През последните няколко години в район "Овча купел" бяха построени много нови сгради и комплекси. Това превърна квартала в предпочитано място за покупка на жилища. Засиленото предлагане на нови имоти направи средната цена за кв.м площ приемлива за купувачите, а близостта до Нов български университет е предпоставка за покупка с цел инвестиция и отдаване под наем.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: