ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Драгалевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Драгалевци

„Драгалевци”  е един от най-престижните и скъпи квартали на гр. София.

ИСТОРИЯ И МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ

Кварталът се е превъранал в скъпа вилна зона на на столицата. Разположен е в подножието на планината, между кв. „Симеоново” и кв. „Бояна” в близост до „Околовръстния път” на гр. София.

Близостта му до центъра на града и планината „Витоша”, отличната панорама и комуникации го правят изключително атрактивен за живеене, предпочитан за средите на бизнес-елита и хората с висок социален статус.

АРХИТЕКТУРА


Кварталът е застроен преди всичко с луксозни къщи, вили с просторни дворове, еднофамилни къщи и малки семейни хотели. Тенденциите за строителство в района са насочени  към строителство на комплекси от къщи с контролиран достъп. Такива има изградени вече в района, а други все още се строят. Цените на имотите в кв. „Драгалевци” поддържат едни от най-високите нива в столицата.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ И ОТДИХ


В квартала има едно държавно училище „В. Левски” на ул. “Белла Донна” № 1 и едно частно училище с изучаване на английски език „Св. Георги”. Здравната служба е на адрес ул. “Хан крум” № 5-7.

Има и много частни детски градини, една от които е ЧДГ „Чуден свят” на ул. “Маточина” № 2А. Кварталът има кметство и поща, разположени на пл. “Цар Иван Александър”.

Близостта до Витоша и един от най-популярните манастири в района – „Драгалевския манастир”, правят мястото предпочитано за разходка през уикендите. В района има много добри ресторанти и няколко хотела /един от които 5 звезден/. В близост се намира и манастира “Св. Богородица”, строен през 13-ти век.

В квартал “Драгалевци” е изградена двуседалкова въжена линия, която свързва квартала със ски–пистите на Витоша.

ТРАНСПОРТ

Основната транспортна връзка на квартала е центъра на града е бул. „Черни Връх”. Оттам минават:

  • Автобуси - № 98 № 64;
  • Маршрутни таксита  - № 40, 25, 41; 

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: