ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Аспарухово

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Варна - кв. Аспарухово

Варна е третият по големина град в Република България. Градът е разположен върху територия от 29 кв.км. и има население над 345 000 жители.
Според закона за териториално и селищнто устройство град Варна е разделен на 5 района един от които е РАЙОН "АСПАРУХОВО".
Разположен в югоизточната част на града район "Аспарухово" е с граници: Черно море, до вълнолома, пристанище Варна, ЖП ареал, северен пътен възел на Аспарухов мост, северен бряг на Варненското езеро, до и по северната и източната граница на село Звездица, до и по северната граница на Община Аврен.
Район "Аспарухово" обхваща два квартала и пет селищни образования: квартали - Аспарухово и Галата, селищни образования - Зеленика, Боровец север, Боровец юг, Ракитника, Курортно зона "Прибой". Районната администрация се намира в кв. Аспарухово, а районното техническо бюро е със седалище кв. Галата. В района живеят 24 000 жители на площ от около 2.4 кв. км.
На територията на района се намират две болници, две банки, две църкви, три параклиса, две читалища, данъчна служба, полицейско управление, служба пожарна и аварийна безопасност, бюро за социално подпомагане, седем училища, четири детски градини и две детски ясли.

История


Варненският квартал "Аспарухово" води началото си от първите години на 20-ти век. Първото име , което ни е известно за района е СЕС СЕВМЕС / тихо място /. През 1928г. населението е 2873 души. Още тогава е имало първоначално училище "Просвета", което и до ден днешен развива голяма културно-просветна дейност, свързана с историята на квартала. През 1934 за кратко бил прекръстен на "Тихина". Направено е предложение от читалищните дейци името "Тихина" да се замени с "Аспарухово". То се мотивира с това , че при създаването на българската държава в 681 година Хан Аспарух с войските си стига до Варна. Така през 1936 година района получава сегашното си име - АСПАРУХОВО.

 

Археология

Около Аспарухово - към брега е имало тракийско селище още през 4 век преди Христа. Това е видно от намерената могила датираща от това време.
Местност Джанавара - има ранно християнски комплекс разкопан по време на втората световна война. Открита е уникална по план ранно християнска църква от 5 век. На това място през 1923 год. е погребан Херман Шкорпил.

Видни личности


Роденият в Галата български летец Стоян Стоянов е летеца с най-много успехи във въздушни битки. Роден в село Галата(нос Галата-Варна) на 12 Март 1913 г. Учи висш пилотаж в Германия. През 1938 г. завършва с много добри резултати школата за летци-изтребители Вернойхен в близост до Берлин. Първата му победа е на 1-ви Август 1943 когато той сваля два тежки бомбардировача Б-24 (тип летяща крепост с 10 души екипаж) за което получава лично от Борис–III командирски орден за храброст и железен кръст от посолството на Германия. За битките срещу немските войски в Македония и Косово е награден е с ордени за храброст и е произведен в чин майор.

Промишленост


Един от основните отрасли, които осигуряват работа на голям брой хора от региона е корабостроенето. На острова и около канала се намират Корабостроителния завод, КЗ "Одесос", множество частни фирми занимаващи се с корабостроене, кораборемонт и поддръжка на съоръжения.
В района се намира текстилната фабрика "Галатекс", фирма "Багра" и кухни "Нипо", "Дар", "Експрес гаранцион" - производство на метални профили и изделия, фабриката за консерви "Амураконсерв", "Север Експорт" - преработка на риба и рибни продукти, множество малки шивашки, дърводелски и др. цехове.

Туризъм


Това е един от най-важните отрасли за региона. Той е изключително благоприятстван от факта, че източната граница на квартала се къпе от буйните води на Черно море. Околностите на "Аспарухово" са покрити с почивни домове, курортни вили, хотели и ресторанти, а летовниците имат на разположение една обширна плажна ивица.

Историко-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория

Историко-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория е единствения по рода си действащ музей на открито в страната.
Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти. стрелбище и трибуна за зрителите.
Предстои изграждането на II етап от комплекса, който ще пресъздаде максимално автентично обстановката в първата българска столица от VIII в.
На посетителите се предлагат екскурзоводска беседа, посещение на юртите и занятчийския център, стрелба с лък, информационна дипляна и множество сувенири - копия на старинни предмети.
Вечерната програма освен това вкючва изключително интересен и динамичен конен спектакъл, пресъздаващ прабългарският празник на конете и младите воини. Ще видите висша езда, конни каскади, учебен бой, учебен бой, ханът на българите, гаданията на шамана и молитвата му към древнобългарския бог Тангра.
Ще разгледате старинни облекла и въоръжение, ще се снимате на ханския трон и с участнците в спектакъла.

Текст и снимки: Мирела- офис Варна

 

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: