ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

жк. Илинден

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Илинден

Жк. “Илинден” се намира в западните райони на столицата.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

На север от него е жк. “Света троица”, на изток - бул. “Константин Величков”, на юг - жк. “Разсадника” и на запад жк. “Западен парк”.

За разлика от други квартали, разположени наоколо комплексът няма свой парк, но между блоковете има достатъчно простор и зеленина. Във вътрешността му, разположена далеч от големите транспортни артерии, няма екологични проблеми, тихо е и въздухът не е замърсен.

АРХИТЕКТУРА


В жк. “Илинден” разнообразието от сгради е голямо. Голяма част от блоковете в комплекса са строени още в средата на 40-те години на миналия век. Те представляват 2-4 етажни тухлени блокове. На същата възраст са и еднотипните къщички, строени по протежение ул. “Найчо Цанов”.

В началото на 60-те години на 20-ти век започва втората вълна на застрояването на жк. “Илинден”. Всички блокове, строени в този период са топлофицирани.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И АДМИНИСТРАЦИЯ


В квартала има 2 училища – 113 СОУ на бул. “Царица Йоана” и 2-ро помощно училище също на бул. “Царица Йоана”.

На територията на квартала се намират и ІІІ-то РПУ, на бул. “Царица Йоана”, 10-та поликлиника на бул. “Ал. Стамболийски” и Национална служба пожарна и аварийна безопасност на бул. “Царица Йоана”.

ТРАНСПОРТ


Голямото предимство на комплекса е възможността да се използва столичното метро. Две от спирките му (“Вардар” и “Константин Величков”) са разположени в двата края на жк. “Илинден”. За предвижване от и към квартала  могат да се използват следните транспортни линии:

  •  Трамваи (ТМ) - № 3, 8, 10, 11, 22;
  •  Автобуси (А) - № 11, 60, 77 и 83;
  •  Метро

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: