ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Гоце Делчев

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Гоце Делчев

Квартал "Гоце Делчев" се намира в южната част на град София.

МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ

Намира се в непосредствена близост до Южния парк. Разположен е между бул. „Гоце Делчев”, ул. „Сребърна”, ул. „Тодор Каблешков” и бул. „България”.

АРХИТЕКТУРА


Квартал Гоце Делчев, както и кварталите, с които граничи, са смесица от ново и старо строителство. Първите панелни и тухлени  блокове в квартала са построени в края на 60-те год. Малко по късно започва изграждането и на ЕПК - сгради /високи блокове строени с Едроплощен кофраж/.

След 1990 година, "Гоце Делчев" се превръща е изключително привлекателен квартал за строителни фирми и инвеститори. Изградени са много нови сгради, които осъвременяват облика на един от старите квартали на град София. Новото строителство в квартал Гоце Делчев е предимно на ул. Деян Белишки, ул. Силиврия, ул. Костенски водопад и на ул. Славовица.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СПОРТ


В квартал Гоце Делчев, се намира 73 СОУ, на ул. „Георги Измирлиев” № 2, което е с  разширено изучаване на чужди езици. На ул. ”Силиврия”, до зала Триадица е 104 ОУ, а на ул. ”Георги Измирлиев” № 24, в близост до бул. ”България”, се намира 121 СОУ, с интензивно изучаване на английски и френски  език.

На ул. ”Киро Тулешков” № 16, до ул, ”Силиврия” има голяма и модерна детска градина.  На ул. ”Костенски водопад” № 64, до ул. ”Георги Измирлиев”, се намира и 29-та ДКЦ.

На територията на квартал Гоце Делчев се намират спортна зала "Триадица", поща и битов комбинат.

ТРАНСПОРТ


До квартала може да се достигне с помощта на автобусен и тролейбусен градски транспорт, който преминава през големите пътни възли в района, булевардите „Гоце Делчев”, „Петко Ю. Тодоров” и „Тодор Каблешков”.

  • Автобуси - № 73, 74, 76, 83;
  • Тролейбуси - № 8.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: