ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

ЯМБОЛ

Имоти в град Ямбол

Я̀мбол е град в Югоизточна България. Той е административен център на Област Ямбол, както и център и единствено населено място на Община Ямбол.

Местоположение

Разположен е в югоизточната част на България, на двата бряга на река Тунджа - четвъртата по големина река в страната. Намира се на 37 км северно от Елхово, на 106 км западно от Бургас, на 28 км югоизточно от Сливен, на 302 км източно от София.

Районът се характеризира със сравнително мека зима със средномесечна януарска температура 0,2°С и горещо лято със средномесечна температура за месец юли - 23.2°С.

Население

Преброяването от 2011 г. оценява населението на града на 74 132 души, което го нарежда на 13-то място в България.

икономика

Климатът и почвите са благоприятни за аграрно развитие. Работещите предприятия имат съвременни технологии и определени пазари. Това предопределя развитието на търговията, земеделието и свързаните с него производства - преработка на храни, текстил и машиностроене.

Перспективи има в развитието на селскостопанско машиностроене, хидравлични цилиндри и устройства, облекло и текстил, млечни и месни храни, вина и алкохолни напитки, модерна агроиндустрия с производство и преработка на растителна и животинска продукция.

В общината работят предприятията "Лемекон" (за чугунена арматура), "Елпром" (за eлектри- чески детайли), "Стралджа керамика" (за трайни и търсени керемиди) и Завода за поцинковани тръби за напоителни системи.

образование

В града има Технически колеж, Математическа гимназия, Гимназия с преподаване на чужди езици, Спортно училище, Професионални гимназии по Екология и химични технологии, Земеделие, Хранителни технологии и туризъм, Икономика, Лека промишленост, Строителство и геодезия, Подемна, строителна и транспортна техника и Професионална Техническа Гимназия. На ул. "Хан Тервел " № 2 се намира и филиал на Частна английска езикова гимназия "Уилям Шекспир".

Историческо наследство


Ямбол е един от първите градове, превзет от турците. Завладян е през 1373 година след дълга битка. Част от внушителните крепостни стени и кули от Средновековието Ямбол е запазил и до днес. В памет на Руско-турските освободителни войни се построяват храма “Александър Невски” – първият паметник в България, свидетелство за Българо-Руското приятелство.

Църквата “Св. Георги”датира от 1737 год. и е център на културният и религиозният живот на града. Историческият музей се намира на ул. “Бяло Море” 2. Художествената Галерия “Георги Папазов”, поместена в една от интересните, антични сгради е една от най–богатите галерии в страната. Тя разполага с над 3 000 произведения на български и чуждестранни художници.

Градският парк на Ямбол е много красив, именно поради причината, че е разположен на островче на река Тунджа.

В града има планетариум, който е единствен в Югоизточна България и ежегодно през звездната му зала преминават хиляди ученици и граждани.

Ямбол е град с богати културни традиции, има запазено място в националната и световната история както поради факта, че е град с над 17 века история, но и защото градът е родно място на интелектуалци от най-висока класа. Там е роден и Джон Атанасов - изобретателят на чудото на нашия век - компютъра.

транспорт

Редовни автобусни линии от гр. Ямбол има до Сливен, Нова Загора, Елхово, Средец и др. Автогарата е разположена близо до градският пазар. Ямбол е спирка от железопътната линия София – Пловдив – Бургас. Ж.п. гарата се намира в източната част на града.

 

Източник:  http://yambol.government.bg/      http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: