ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Населено място:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

ШУМЕН

Имоти в град Шумен

Шумен е областен град в Североизточна България.

Местоположение

Намира се на около 100 км от големите морски градове и пристанищни центрове Варна и Бургас и на 100 км от двете големи дунавски пристанища Русе и Силистра, чието значение нараства изключително много след като завърши строежа на фериботния комплекс, който ще свързва България с Румъния и Украйна.

Икономика


В града преобладават предприятията в отраслова група "търговия, ремонт на автомобили и битова техника.
Основен определящ отрасъл за града е леката промишленост, представена основно от преработваща, текстилна, шивашка, хранително-вкусова и строителство.

Шумен разполага с добри естествени ресурси за развитие на селското стопанство - наличие на плодородна земеделска земя, което създава възможности за използване на продукция, произведена в града като суровина за хранително-вкусовата промишленост.  Естествените ресурси са предпоставка за развитие на зърнопроизводство, лозарство, захарно цвекло, животновъдство (свиневъдство и птицевъдство).

В общината съществува сравнително добре развито търсене на селскостопанската продукция. Налице са възможности за нарастване на търсенето, като предпоставка за това е относително добре развитата хранително-вкусова промишленост и наличието на значителни производствени мощности в този сектор, голяма част от които са ненатоварени. Налице е свободен капацитет в подотраслите млекопроизводство, месна, пивоварна, винена и консервна промишленост.

Образование, култура и забележителности


Днес гр. Шумен разполага с редица културни институти от национално и регионално значение, има две висши учебни заведения: Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и Висшето военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов", 17 основни и 12 средни училища.

Гимназиални профили са механотехника, електроника и транспорт, икономика, облекло и хранене, селско стопанство и хранителни технологии, строителство, архитектура и геодезия, химическа промишленост, телекомуникации и машиностроене. В града се намира и Медицинския колеж.

Шумен е основан преди 3200 години. През вековете той е бил люлка на богата духовна култура - тракийска, римска, византийска, българска. Той е един от най-активните центрове на българското Възраждане.

В града има няколко професионални културни института - драматичен и куклен театър, филхармония, голяма библиотека, няколко читалища, художествена галерия и богат исторически музей със съвременна експозиция. Музейната мрежа се допълва от четири мемориални къщи-музеи и археологически музей на Шуменската крепост.

Регионалният исторически музей в Шумен съхранява над 150 000 музейни единици в осем зали. Експозицията представлява богатата история на региона от древността до края на XIX в. Притежава богата сбирка от икони, монети, печати и металопластика, ескпонирани в зала "Съкровищница". Тракийска гробница от 4 в. пр. н. е. е единствената представена в музейна среда на Балканския полуостров.

В чест на 1300-годишнина на българската държава е издигнат грандиозен мемориален комплекс "Създатели на българската държава", превърнал се в символ на града.

Шумен е известен и с модела си на етническа толерантност. Заедно живеят християни, мюсюлмани, алиани, роми, евреи, арменци, гагаузи и татари. Сред културните паметници в града се отличава "Томбул джамия", която е построена през 1744 г. и е втората по големина на Балканския полуостров.

транспорт


Градът е разположен на важен транспортен кръстопът. През него преминават северната ж.п. линия София – Варна, трасето на автомагистрала "Хемус" и международните пътища № I-2 Русе – Шумен - Варна, № I-4 София – Търговище - Белокопитово и № I-7 Силистра – Шумен - Ямбол.Източник:  http://www.shumen.bg/     http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: