ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Населено място:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

ТЪРГОВИЩЕ

Имоти в град Търговище

Град Търговище се намира в Североизточна България.

Местоположение

 

Намира се на 339 км североизточно от София, на 41 км западно от Шумен, на 25 км северозападно от Велики Преслав и на 100 км североизточно от Велико Търново. Разположен е в плодородната и живописна Дунавска равнина.

Населениeтo наброява близо 40 000 души.

климат

Климатичните условия в града са характерни за умереноконтиненталния климат. През зимните месеци има студени североизточни ветрове, а лятото е горещо и сухо.

История

Археологическите сведения доказват, че по тези места човешки живот е имало още през медно-каменната епоха (халколит) - V-IV хилядолетие пр.н.е. Открити са неолитни селища от VII – VI хилядолетие преди новата ера. Проучени са селищни могили в Овчарово, Поляница, Подгорица, Търговище.

Край с. Кралево е открито известното в цял свят “Кралевско съкровище” от III век пр.н.е., състоящо се от две части – конска амуниция, апликирана със злато и погребални дарове – накити. До с. Драгановец са открити останки от петкорабна базилика от византийския период, която е била изградена върху тракийско светилище. Смята се, че в района на крепостта Крумово кале се е намирал античният град Мисионис.

От XVII градът вече е административен център и средище на най-известния панаир в европейската част на Империята. Тук си дават среща стоките и културата на Австрия, Германия, Англия, Русия, Близкия изток и Арабския свят.

Панаирната и занаятчийската слава на Търговище се запазват и в епохата на Възраждането. Развиват се множество занаяти - абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, обущарство и др.

икономика

Земеделието е важна съставна част от икономиката на община Търговище. Там има потенциално силна селскостопанска основа. На територията на община Търговище са налице отлични условия за отглеждане на зърнени, технически и фуражни култури. Основна култура си остава пшеницата. В промишлената продукция на град Търговище водещи отрасли са: производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, търговия и ремонт на автомобили и битова техника, производство на електротехнически машини и оборудване, шивашка промишленост, дърводобивна и дървообработваща промишленост и др. В града е организиран традиционен панаир, познат като Пролетен панаир и Изложение на индустриални стоки.

 

Образование

В града функционират 7 начални, 19 основни училища, 3 СОУ, 4 извънучилищни звена. На територията му има 5 професионални училища - техникуми по механотехника, икономическа информатика, строителен, по обществено хранене и селско стопанство.

Забележителности

Природните дадености и местонахождението на град Търговище, съчетани с историческото наследство, са предпоставка за развитието на богата туристическа дейност. Съществено предимство е близостта до туристическите центрове Велики Преслав, Плиска, Велико Търново.

Благодарение на лечебните свойства на прочутата търговищка минерална вода, в местността Боаза има изграден санаториално-туристически комплекс.

Търговище привлича с Възрожденския си квартал Вароша, в който могат да се посетят църквата “Успение Богородично” (1851 г.), Славейковото училище (днес Исторически музей – 1863г.), Хаджи Ангеловата къща (Етнографска експозиция), къщата на Хаджи Руси (Археологическа експозиция).

Историческата експозиция и фондохранилището са разположени в сградата на училище "Св. Св. Седмочисленици". Сградата е паметник на културата от национално значение. Построена през 1863 година за светско училище, тя е уникална и рядко срещана по мащабите си за България от епохата на Възраждането. В нея е учителствал Петко Р. Славейков. Затова в историческото съзнание на търговищенци училището остава като “Славейковото училище”. Днес тук се съхранява фондът на Историческия музей, който наброява 30 000 музейни единици и научната библиотека.

Хаджи Ангеловата къща е архитектурен паметник от XIX в. с местно значение, в който е разположена етнографската експозиция на Исторически музей – Търговище. Построената през 1863 г. от тревненски майстори сграда е образец на симетрична възрожденска къща с дърворезбена украса, художествено изписани холкери и модерни за времето архитектурни детайли – алафранга, зидана печка.

Околностите на Търговище разкриват винарските традиции на региона. Интерес представляват лозовите масиви на винения сорт мускат край село Кралево и винарната в село Надарево, където могат да се дегустират отбрани търговищки вина.

Районът предлага атрактивни възможности, благоприятни природни и климатични условия за развитие на културен, исторически, екологичен, балнеолечебен, риболовен, ловен, селски, детски, конгресен, бизнес туризъм.

транспорт

Близостта на града до граничните пунктове на страната Варна (110 км) и Русе (100 км) го превръща в естествено стратегическо кръстовище. През града преминава първокласен път София – Варна (I–4 Е–772).

Градът разполага с добре развити автобусни и железопътни линии, които го свързват с останалата част от страната. Автобусните превози в общината се осигуряват от частни фирми. Редовни автобусни линии има до Oмуртаг, Шумен, Велики Преслав, както и до по–малките населени места. Автогарата се намира близо до центъра на града.

ЖП гарата е разположена в северната част на града. Железопътният транспорт е стабилен и на високо техническо ниво.

На 13 км от гр. Търговище се намира и базата на летище Търговище. Въпеки, че  е средно голямо летище, то е в състояние да обслужва пътнически и товарни самолети от малък и среден клас. Към момента обаче то не се използва.

 

Източник:  http://www.targovishte.bg/    http://bg.wikipedia.org/wiki/Търговище

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: