ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Свищов

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - гр. Свищов

Свищов е административен център в област Велико Търново.

местоположение

Град Свищов е разположен в Централна Северна България, на брега на река Дунав. Това е най-южната точка на река Дунав с най-вдаденото навътре в територията на страната дунавско пристанище. Намира се на 237 км от София, 85 км от Велико Търново, 80 км от Плевен и 90 км от Русе.

Градът е защитен от малко планинско образувание, което определя мекия климат в района през цялата година. В околностите на Свищов има и топли минерални извори.

История

Свищов възниква на мястото на римския и ранновизантийския силно укрепен пристанищен център - Нове. През средновековието е известен с името Стъклен, а по-късно като Систово, което е транскрипция на Свищов. Прозвището произлиза от думата „свещ”, защото в първите векове на османското владичество тук е имало няколко колиби, които нощем осветявали пътя на речните кораби. Около тези колиби се оформя и днешният град.

През Възраждането Свищов се става пристанищен търговски център и отправна точка на стоките от и към вътрешността на Османската империя. Икономическият подем оказва влияние и на културния живот в града. Стоят се училища, църкви и нови къщи. Много възрожденски дейци работят тук. Свищов е първият град, освободен от Турско робство в края на юни, 1877 г.

Забележителност

Свищов и околностите му са били обитавани през различни епохи от различни цивилизации и до наши дни са останали повече от 120 археологически, художествени и архитектурни паметници. Богатият на експонати градски исторически музей се смята за един от най - старите в България, а етнографският музей ще ви разкрие бита, обичаите и културата на Свищов. Други забележителности са къщата-музей на големия писател Алеко Константинов, църквите „Св. Димитър” – 1640 г., „Св. Петър и Павел” 1644 г., „Св. Троица” – 1876 г, Часовниковата кула – 1760 г. Интерес представляват и многото възрожденски къщи.

Околности

На около 4 км източно от града в местността Текирдере, където е започнала Руско–турската Освободителна война, е издигнат голям възпоменателен парк „Паметниците”. Наблизо са местността Калето, където са останките от античния град Нове и средновековния Стъклен, както и местността Писаните камъни. На 10 км от Свищов е третият по големина български остров в Дунав - Вардим, който е природен резерват.

Като добре оформен туристически център, в Свищов има много хотели и уютни ресторанти с апетитна кухня. Градът е свързан с републиканската железопътна и шосейна мрежа, а река Дунав е естествен плавателен канал.

 

Текст и снимки: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: