ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Разлог

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Разлог

Разлог е град в Област Благоевград. Той е административен център на община Разлог.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Намира се в Разложката котловина на 825 м надморска височина. В градчето живеят около 13 000 жители и е обградено от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Отстои на 6 км северно от Банско, на 54 км югоизточно от Благоевград и на 154 км южно от София.

ИСТОРИЯ

В културно-исторически аспект, Разлог е известен със запазените тракийски паметници на културата. Намерени са мраморни плочи, датиращи от III век. пр. Хр. От по-късна епоха са открити останки от крепости, манастири и църкви. Останките от манастира "Св. Илия" са характерни за ранновизантийското християнство от IV-VI век, а крепостта "Калята" - за средните векове.

Туризъм

Днес Разлог се развива като туристически център. Интересни за посетителите са: старата църква “Св. Георги”, Кипиевата къща и Парапуновата къща.

Местоположението на градчето между 3 планини и близостта му до курорта Банско го правят атрактивно място за почивка през всички сезони на годината.

На 18 км североизточно от Разлог се намира атрактивното за туристите село Добърско. Има възможност за екскурзиии до: Добърско, Банско, Рилски манастир

Кукерското шествие на 1-ви януари в Разлог е една от най-внушителните кукерски прояви в страната. Историческият музей в Парапуновата къща представя живота на местните хора по време на Възраждането. От града започват интересни пешеходни маршрути, които ще ви заведат до природни и исторически забележителности, като защитените територии Круше и Изтока, местностите Калята и Бетоловото в Пирин планина, както и Столоватец, Катарино и Перивол в Рила.

Вече се гради първият огромен голф  комплекс - "Пирин голф холидейс клуб” на площ от около 1400 дка в местността Бетоловото. Край него се строят жилищни сгради, семейни къщички и хотелски комплекс с общо 700 апартамента в пет квартала.

Съчетание между голф и ски има при третия обект на "Балканстрой", разработван заедно с община Разлог - "Кулиното ски и голф" в местността Кулиното.

Голф игрищата ще се изграждат на планинско плато на надморска височина 900-950 метра, разположени между планините Рила, Пирин и Родопи, откъдето се разкрива величествена гледка от всички посоки.

Старата църква Св. Георги построена през 1834 година представлява интерес не толкова от гледна точка на архитектурния стил колкото заради фреските и покритите с дърворезби и икони иконостаси, които имат голяма художествена стойност. Сравнително новата църква в Разлог - "Свето Благовещение" построена през 1939 година представлява изключително внушителна постройка, в която и до момента се създават стенописи.

Междинното разположение на град Разлог го превръща в изходна точка за туризъм в две планини – Рила и Пирин. Към Рила гостите на града могат да се отправят по добре обозначени планински пътеки, започващи от седловината Предела, разположена на 12 км от града.

Икономика


Основни промишлени предприятия в града са в секторите:

- производство на магнитни глави и радари
- мебелна промишленост
- шивашка промишленост
- млекопреработвателна промишленост
- месопреработвателна промишленост
- строителство

образование

Училищата в Разлог са:

- Професионална Гимназия по Туризъм и Хранителни Технологии "Никола Стойчев"
- Професионална Гимназия по Механизация на Селското Стопанствo
- Професионална Гимназия по Транспорт
- Средно Общообразователно Училище "Братя Петър и Иван Каназиреви"
- Начално Училище "Св.Св.Кирил и Методий"
- Начално Училище "Яне Сандански"
- Основно Училище "Никола Парапунов"

В града има три читалища и едно обединено детско заведение

 

Източници:  http://www.razlog.info/       http://bg.wikipedia.org/       http://www.razlog.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: