ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Правец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Правец

Правец е град в Област София. Той е административен в община Правец.

Местоположение

 Намира се на 68 км североизточно от гр. София, на 12 км от Ботевград и на 14 км от Златица. Населението му е около 9200 жители, от които около 5000 в общинския център – гр. Правец.

Общината включва общо 11 населени места – град Правец и селата: Разлив, Правешка лакавица, Калугерово, Своде, Осиковска лакавица, Осиковица, Джурово, Равнище, Видраре и Манаселска река. Населените места са с ясно изразен планински и полупланински характер.

Граничи с община Ябланица на североизток, с община Роман на север, с община Етрополе на юг и с община Ботевград на запад.

Природни дадености


Община Правец е разположена в югозападните ридове на Предбалкана. Rелефът е съставен от средно високи хълмове и ливади, пресечени от долините на р. Малък Искър. Съхранена е чиста природа със запазено разнообразие на флората и фауната.

икономика

Основни отрасли на икономиката на общината са: производство на пластмасови изделия, туризъм, местна и фуражна промишленост.

Природните условия са предпоставка за развитие на интензивно животновъдство – овцевъдство и говедовъдство и фуражопроизводство. Предпочитани култури от земеделските производители в Община Правец са: хлебна и фуражна пшеница, ечемик, овес, царевица, слънчоглед, зеленчукови култури и овощни насаждения.

Образование


В град Правец се намира единият от двата американски университета в България - City University. Университетът е клон на City University, Bellevue - щата Washington. На разположение на студентите са две луксозни общежития, както и модерно оборудвани кабинети.

Освен университета в града има две гимназии, основно училище, читалище и две целодневни детски градини.

Туризъм


Мекият планински климат, в съчетание с разнообразния релеф, чистата и запазена природна среда, превръщат гр. Правец в привлекателно място за туризъм.

Предпоставки за това са и:

  • добре развития и поддържан общински център – гр. Правец;
  • планински облик на терена, с надморска височина 400-500 м;
  • непосредствена близост до ГП №4 и автомагистрала “Хемус”;
  • близостта до столицата;
  • добре изградена инфраструктура;
  • прекрасна спортна база – модерна Спортна зала, фитнес зала, тенис кортове, футболен стадион, мотостадион;
  • множество забележителности
  • възможности за развитие на алтернативен туризъм – еко туризъм, културен туризъм, селски туризъм;


Атрактивни възможности за водни спортове, риболов и туризъм предоставят язовирите:

  • “Правец” – с традиции в тази насока и добра водна база;
  • изцяло обновеният плувен басейн с олимпийски размери, намиращ се непосредствено до язовир “Правец”;
  • язовирите с кристални води – “Скърнава” и “Осиковица” /с.Осиковица/, привличащи любители на риболова.

Паметниците на културата – църквата “Св. Архангел Михаил” в с. Осиковица, Манастира “Св. Теодор Тирон” на 2 км от гр. Правец, както и намиращият се в с. Калугерово Чекотински манастир, в съчетание с панорамните гледки създават неповторими усещания за туристите.

Природни дадености, история, култура съхранените дълбоки корени на традициите се преплитат, за да изградят привлекателния облик на общината и региона.

транспорт

Правец попада в съществени транспортни коридори София – Ябланица (като част от магистрала “Хемус”) и София – Етрополе (като част от комуникацията Северна България, Подбалкана и магистрала  “Хемус”)

Транспортното обслужване на населението се осъществява от обществен автобусен транспорт и таксиметров превоз на пътници. Съществуващата транспортна схема задоволява потребностите на населението за връзка с общинския център, съседните общини и столичния град.

От стратегическо значение за Общината е близостта до столицата /68 км/ и до автомагистрала “Хемус”.

Най-близкият железопътен възел се намира на 45 км от гр. Правец – гара Мездра.

Източник: http://www.pravetz.org/http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: