ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Елена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - гр. Елена

Елена е град в Северна България. Той се намира във Великотърновска област, в близост до язовир "Йовковци". Той е административен център на община Елена. Регионът около Елена е известен като Еленски балкан.

Община Елена заема най-южните части на област Велико Търново, високите части на Предбалкана и Балкана, като границите й достигат до Старопланинското било по северните склонове на Средна Стара планина (Елено-Твърдишкия дял) и предпланините северно от него.

Територията на общината е 671,39 квадратни километра и е с надморска височина от 100 до 1536 метра. Релефът е разнообразен - от хълмисто-равнинен в северните части до ясно изразен планински в южните, характеризиращ се със стръмни склонове и дълбоко врязани речни долини. Връх „Чумерна” (1536 метра), е най-високият връх на Елено-Твърдишката планина.

Град Елена отстои на 20 километра от град Златарица; на 38 километра от град Велико Търново; на 40 километра от град Твърдица; на 75 километра от град Котел; на 79 километра от град Сливен и на 150 километра от Варна. За чужденците, Елена е планинско градче със стари църкви, часовникова кула, дървени къщи и каменни улици. За българите, Елена е светиня на българския възрожденски дух, непресъхващ извор на родолюбие и красота.

Населението на общината е около 11 000 души, 6 000 от които живеят в града.

Климатът в община Елена е умерено-континентален с характерни за планинските райони климатични явления. В котловината преобладават летните валежи, които помагат да се запази свежестта и зеленината на растителността в околностите на града до късна есен. Снежната покривка се появява обикновено в началото на декември и се губи около средата на март.

Градът и районът са добре благоустроени. На територията на общината енергийната система е на добро равнище. Всички населени места са електрифицирани. Община Елена се обслужва от ВиК „Йовковци” ООД, град Велико Търново, район Елена. Почти всички населени места са водоснабдени и повечето са свързани централен водопровод. Телефонната мрежа обхваща почти всички населени места и има покритие от трите мобилни оператора в България.

Здравеопазване

Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Димитър Моллов-Елена” ЕООД и „Медицински център I- Елена” ЕООД е лечебно заведение за оказване на специализирана доболнична медицинска помощ.

Образование

На територията на града има две читалища ("Просвета" и "Напредък"), библиотека, начално училище "Иларион Макариополски", СОУ "Иван Момчилов", ЦДГ "Радост", детска ясла, i-Център Елена (достъп до обучение, възможност за повишаване на квалификацията, знания, умения за работа с компютър), Занаятчийски център „Елена” (обучение по дърворезба и пирография, тъкачество и плетиво, рисуване на бяла керамика), общински детски комплекс.

Забележителности

Запазени 147 паметници на културата, 7 от които са с национално значение: Родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула; Даскалоливницата (първото българско класно училище, основано от Иван Момчилов през 1843 год.); Църквата „Свети Никола”; Църквата-храм „Успение на Пресвета Богородица” с камбанарията; Петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща.

Може да се види още: Музей по палеонтология и Къщата на Юрдан Хаджипетков (бащата на Петко Тодоров и Мина Тодорова).

Елена притежава над 6 000 етнографски предмета на материалната култура, 780 творби на възрожденското и съвременното изкуство, много старопечатни книги.

Природни забележителности

"Калето" е наименованието на хълм, който в наши дни се намира в покрайнините на гр. Елена, а в миналото е бил над града. Наречен е така, защото по време на кърджалийството е имало кале.
Марков камък - огромен камък, който според легендата е хвърлен от Крали Марко.
Дървото Слона - огромен дъб, на 1300 години, който има един нисък и дебел клон, приличащ на хобот.
Христовски водопад е обявен за защитен природен обект. Водопадът се намира южно от махала Христовци, землище на с. Руховци. До природната забележителност може да се стигне по маркирана еко-пътека, с обособени кътове за отдих – пейки и барбекю.
Връх Чумерна е един от високите върхове в Средна Стара планина - 1536 m. В близост се намира хижа Чумерна.

Културни събития

Културните събития на град Елена са свързани с мястото му в българското Възраждане и традиционните български празници: Празник на град Елена- 21 май- „Свети равноапостоли Константин и Елена”; Неювски събор на 1 май; Общински събор на народните читалища; празник "Балканът пее и разказва", Празник на Еленския балкан - в два дни през месец юли и др.

Планинският град, във възрожденски архитектурен стил, в последните години се утвърждава като любимо място за туризъм, отдих и лов. Има множество хотели и къщи за гости, които работят целогодишно и предлагат на своите гости отлични възможности за почивка. Умелото съчетание на традиция и съвременни удобства гарантират пълноценни мигове на отмора.

Снимки: http://bg.wikipedia.org
Източник: http://www.bulgaria-elena.eu/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: