ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Доспат

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Смолян - гр. Доспат

Доспат е град в област Смолян. Той е административен център на Община Доспат.

местоположение

Намира се на 80 км западно от Смолян, на 50 км източно от Гоце Делчев, на 75 км от Чепеларе, на 109 км от Пловдив, на 153 от Благоевград и на 180 от София.

климат и релеф

Град  Доспат е разположен в сърцето на Родопите, на брега на едноимения язовир. Релефа в региона е планински и самият град се намира на около 1200 м надморска височина. Зимата там е мека, пролетта настъпва късно, есента е топла, а лятото е прохладно. В близост до града се намира и язовир Доспат, който е вторият по големина язовир.

история

В околностите на града са намерени останки от 4 век пр.н. е. Предполага се, че градът носи името на владетеля Деспот Слав, от който вероятно е основано.

туризъм

Днес в Доспат преобладава мюсулманското население. Основен поминък е земеделието, дярводобива, дървопреработването, както и производството на вълнен трикотаж. В последните години градчето се развива и като туристическа дестинация. Изградени са доста нови хотели и ресторанти. Чудно красивата природа около богатия на риба язовир Доспат привлича като магнит множество туристи.

Всяка година през последния уикенд на август в Доспат се организира събор с много песни и танци.
 

забележителности

"Чудните мостове" - Чудните мостове са уникален скален феномен, намиращ се в средните Родопи на р. Айдарско дере. Разположени са на 40,3 ха и отстоят на 80 км южно от град Пловдив и на 35 км северозападно от град Чепеларе.

Някогашната многоводна река е създавала дълбока карстова пещера, таванът на която се е срутил. Водата е отнясяла падналите отломки и така са се образували два невероятни естествени мраморни моста.

Горният е с дебелина на свода около 20 м, ширина 15 м и дължина 96 м. Той се извисява над пропаст дълбока 43 м и широка 45 м.

На 150 м по-надолу е вторият мост, който е като тунел, дълъг 60 м. Отворът му е сравнително широк в началото и постепенно се стеснява. След моста водата на реката изчезва в дълбините на земята и излиза 1,5 км по-надолу.

По скалите на естествените скални мостове расте известното безсмъртниче - родопската роза (Haberlea rodopenzis). Феноменалните мостове са обявени за защитена територия през 1949 г. Непосредствено до тях се намира туристическата хижа “Чудните мостове”, където човек може да отдъхне, наслаждавайки се на великолепната гледка. Недалеч от там, по пътя нагоре се намира и хижа “Скалните мостове”.

Бачковски манастир - Бачковският манастир, който е вторият по големина в България, се намира в Родопите сред котловината на река Чепеларска. Заобиколен е от високи скалисти върхове и отстои на 1 км от село Бачково, на 10 км от Асеновград, и на 28 км от Пловдив.

Там се пази най- известната чудодейна икона на Богородица Елеуса със сребърен обков от 1310 година.
В манастира има музейна експозиция, където се съхранява богата колекция от икони, книги, меча на кръстоносеца Фридрих Барбароса и др.

Манастирът разполага с леглова база за около 200 човека.

Природна забележителност Слона - Природна забележителност Слона се намира на брега на Широколъшката река сред Родопите, на 4 км от град Девин, близко до село Настан.
Представлява скално образувание поразително наподобаващо слон. Скалата завършва с твърд каменен стълб, приличащ на хобот на слон. Получената дупка е с размери около 3м на 3м и вероятно някога е била вход на пещера.
Цялата местност е карстова и има множество дупки и пещери.
 

Триград - Южно от Девин, на 1, 2 км от село Триград, по поречието на река Триградска в Родопите, се намира впечатляващото Триградско ждрело. Средната му надморска височина е 1450 метра, общата му дължина е 7 км, а същинската част 2- 3 км От двете страни на реката се издигат отвесни скали образуващи пролома. Отвесните зъбери достигат височина до 250 м.

В района са правени много археологически разкопки, от чиито находки се съди, че тук някога е имало пещерни жилища и тракийски некрополи.

Една от забележителностите на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло”. Тук водата се спуска в пещера и образува 42-метров водопад. След около 500 м надолу по реката, водата отново се появява във вид на карстов извор. Пещерата е благоустроена и отворена за посещения.

Друга забележителност е “Харамийската” пещера. Тя е в източната страна на отвесните скали. На 8 км се намира и „Ягодинската“ пещера, която е и най- дългата в Родопите. Влизането в тези две пещери е разрешено само с водачи и специална екипировка.

Природните забележителности на Триградското ждрело са обявени за защитена територия. В местността “Чаирите”, има шест наклонени свлачищни езера, а в скалите на Триградското ждрело се наблюдават над 10 вида редки птици.

 
"Дяволското гърло"  наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала.

На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия.

Пещерата е електрифицирана, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонeн парапет.

В тази пещера зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп.
В миналото, този уникален природен феномен е породил много легенди. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си- Евридика.

Пещерата е отворена за посещение през цялата година.

икономика

Икономиката на град Доспат е насочена най-вече в картофопроизводството, дърводобива, дървообработването и леката промишленост — производство на вълнен трикотаж, обувно производство. Туризмът се развива в добри насоки.

В последните години голяма атракция е предлагането на услугата разходка с лодка и водни спортове на язовир „Доспат“. През лятото някои жители се препитават от събиране на диворастящи гъби, билки и плодове (боровинки, малини, къпини, диви ягоди). Принципно икономиката на общината като цяло запада заради лошите условия на труда, предлагани от работодателите. Текстилните цехове в околностите привличат евтина работна ръка. Няма добре развита стратегия за инвестиционната политика от страна на управляващите местни структури. Работят малки семейни хотели.

инфраструктура

В града има кметство, поща, училище - СОУ „Димитър Благоев“ и Професионална гимназия „Васил Левски“.

Само на 8 км от Доспат се намира Европейският път Е-80 за Турция. Има и редовни автобуси за Смолян, Гоце Делчев, Девин, Батак и Пловдив.



Източник:  http://www.visit.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: