ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Варна-Mорската столица на България

Имоти в град Варна

Ва̀рна е град в Североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е административен център на едноименните община и област.

местоположение

Градът е третият по големина в страната и най-големият по българското Черноморие. Заради своята история, географски и икономически особености, той си е спечелил прозвището Морската столица на България.

Разположен е амфитеатрално, следвайки извивката на Варненския залив, а около него има множество градини, лозови масиви и гористи местности.

Плажната ивица е с дължина 17 км, площта й е 651 хил. кв.м.

Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове и най-големият в Черноморския регион.

Отстои на 130 км североизточно от Бургас, на 195 км югоизточно от Русе, на 388 км североизточно от Пловдив и на 445 км източно от София.

климат


Варна има благоприятен климат и природни условия, което го превръща в идеално място за инвестиции в туризма и селското стопанство.

Черноморското крайбрежие и курортните зони са с параметри, отговарящи на изискванията за туризъм на ЕС.

Климатът е умерено континентален. Поради влиянието на морето върху климатичните условия във Варна има хладна пролет, умерено топло лято, мека есен и зима. Относителната влажност на въздуха е 71%.
Влиянието на Черно море се изразява в по-ниските летни температури, по-високата относителна влажност на въздуха и характерна бризова циркулация, особено през лятото.

транспорт


Със своето географско местоположение град Варна е своеобразен мост от Европа към Азия, Русия, Украйна и др.

Градът е един от най-големите индустриални, транспортни, търговски и културни центрове на Черноморския регион.

Община Варна заема ключова позиция в трансевропейските мрежи като пристанищен център и като елемент от настоящи и бъдещи транспортни коридори.

Във Варна се намира един от най-големите морски пристанищни комплекси на България, който разполага с пет пристанища: Варна-Изток, Варна-Запад, ТЕЦ Варна и пристанището в с. Тополи.

Пристанище Варна се свързва директно с Русия, Грузия и Украйна чрез ферибот, а чрез ж.п. линията Русе - Варна и с европейския коридор Рейн - Майн - Дунав. Търговията и пристанищните дейности са ориентирани предимно към страните от Европа, Средния Изток и Южна Африка. Пристанище Варна е най-важното морско пристанище за Североизточния район. През него минава една четвърт от товаропотока на стоки.

То работи на денонощен режим и има много добра връзка с националната ж.п. мрежа и републиканската пътна мрежа. Простира се на територия от 30 км и има 35 корабни места, 76 142 кв.м. закрита складова площ, 458 870 кв.м. открита складова площ, 66 бр. кейови кранове и друга специализирана механизация. През пристанището преминават предимно контейнери, зърно, цимент, клинкер, торове, калцирана сода. Превозът на товарите по воден път се извършва главно от Български морски флот, а незначителен дял и от някои частни фирми.

Обработката на товарите се извършва от Пристанищен комплекс Варна. Държавната корабоплавателна компания "БМФ" разполага с кораби с обща товароподемност 1 300 хил. тона, а чрез една от най-големите фериботни линии в света Варна - Иличовск е изграден пряк мост до Украйна.

Летище Варна е едно от най-активно работещите международни летища и е от особено значение за туризма и търговията в района. То е гражданско летище за вътрешен и международен транспорт. Развитието му е в пряка връзка с туризма и е типично сезонно. Полетите са предимно чартърни международни - 89% от общия брой пътници са по международни линии. Площта му е 2 414 дка. Свързано е с международните пътища Е-70 и Е-87 и има модерно навигационно оборудване. Летището осъществява връзка с 35 страни и 101 града. Полетът със самолет е и най-бързия превоз до Варна. Полетът от София отнема 45 минути.

В града са оформени три ж.п. гари. Ж.п. гара Тополи е специализирана за пристанищна дейност. Ж.п. гара Варна-Запад се предвижда като товарна гара и локомотивно депо, а ж.п. гара Варна-Изток - предимно като пътнически терминал.

Общината разполага с достатъчен наличен воден ресурс за битови и промишлени нужди. Изградени са 10 битови и 7 промишлени пречиствателни станции. Градската оптична преносна мрежа достига 165 км и е организирана в 8 оптични ринга. Във Варна се намира Контролен и управляващ център за Източния национален оптически пръстен с обща дължина 850 км. Високоскоростни подводни оптични системи: KAFOS свързва Варна, Истанбул и Мангалия; BSFOCS свързва Варна, Одеса и Новоросийск.

Учебни заведения

  • 12 професионални училища, в които се обучават над 8 хилядди ученици по 72 специалности;
  • 5 частни професионални гимназии;
  • 53 общообразователни училища;
  • 3 специални училища;
  • 2 СПТУ;
  • 18 техникуми, професионални гимназии и училища по изкуствата;
  • 8 университета, специални институти, колежи, сред които Икономически Университет, Медицински Университет, Технически Университет, Варненски Свободен Университет, Висше Военноморско Училище, Институт за международен туризъм, Институт за хидро и аеродинамика, Институт по океанология, Институт по металознание към БАН, Институт по воден транспорт, Институт по рибарство и аквакултури.

икономика


Икономическият профил на региона на гр. Варна включва развитието на секторите: машиностроене, корабостроене, химическа индустрия, морски и въздушен транспорт, туризъм, хранително-вкусова промишленост и винопроизводство.

Върху индустриалните зони на Варна и Провадия са разположени над 100 предприятия. Община Варна е със значителен икономически потенциал, а свързаната с него инфраструктура е много добре развита. По структура икономиката е силно диверсифицирана.

Във Варна най-силно са развити два отрасъла: морската и туристическата индустрия.

туризъм


Туризмът е един от основните отрасли в структурата на икономиката на община Варна. Курортните комплекси "Златни пясъци", 'Св. Константин и Елена", "Ривиера" и "Слънчев ден" са световноизвестни, а три от тях са печелили наградата Син флаг за най-добър плаж. Курортите предлагат множество възможности за спорт, балнеолечение и развлечения.

Потенциалът на общината за този отрасъл се характеризира с уникалното съчетание от природни ресурси (плажове, минерални води), културно историческо наследство и традиции. Цените на туристическите услуги в България са конкурентноспособни в сравнение с тези в Хърватска, Гърция и Испания.

Във Варна има и предпоставки за развитие на здравен, културен и екотуризъм. На територията на общината има 245 хотела. Нараства търсенето на Wellness и Spa услугите, както и обема на търсене в месеците извън активния сезон.

историческо и културно наследство


Както става ясно градът е населяван от дълбока древност, като е бил един от най-големите антични градове по Черноморието. От този период са останали множество паметници, част от които са в експозицията на Историческия музей. В нея са представени и находките от Варненския некропол, най-старото златно съкровище в света датиращо от преди шест хиляди години.

Градът е стар културен и исторически център в България. Забележителностите в него са неизброимо много. Там се намира Археологическият музей, който се помещава в сградата на бившето девическо училище, Музеят на Възраждането намиращ се в сграда, построена през 1861 г. и обявена за паметник на културата, Музеят за история на Варна, Военноморският музей в началото на Морската градина в чиято сбирка са включени много експонати, свързани с Българското военно и търговско корабоплаване.

Там се намира и Етнографският музей, помещаващ се в стара възрожденска сграда от деветнадесети век, Природонаучният музей, в чиято сбирка са включени видове, специфични за българската флора и фауна, Аквариумът и музеят на Черно море, където се намира първата и единствена морска биологична експозиция в страната.

Галерията на изкуствата, датираща от 1950 г. също се намира във Варна. В нейната експозиция са включени творби на най-изтъкнатите български художници, както и произведения на известни чуждестранни творци дарени на галерията от жители на града.Филиал на музея е и Къщата музей на Георги Велчев. Експозиция от икони, рисувани от възрожденската епоха се пазят в църквата “Св. Атанасий”, която е построена през 13 век и се намира в близост до Римските терми. Църквата сама по себе си е оригинална с уникалните си стенописи и икони и дърворезбования си олтар.

Музеят на медицината е единственият на Балканският полуостров. Експозицията му включва медицински билки, модели на човешкото тяло, инструменти и облекло използвани в медицинската практика от древни времена до днес.

Във Варна има драматичен и куклен театър, опера, а във Фестивалния дворец на културата и в Летният театър се провеждат редица културни международни събития.

В града има повече от двадесет частни и държавни галерии, около десет работещи кина, най-известните от които се намират в центъра на града.

природни забележителности


Природните и исторически забележителности около Варна, сред които са защитените местности "Аладжа манастир”, "Казашко", местността "Екопарк - университетска ботаническа градина" и природен парк "Златни пясъци”, създават допълнителни условия за отдих и туризъм.

Катедралният храм Св.Успение Богородично се е превърнал в емблема на морската столица, също така Пантеонът, Часовниковата кула, построена през 1880 г., която се намира срещу катедралата в центъра на града.

В центъра на Морската градина се намира Варненският зоопарк. Недалеч от него е и Терариумът “Екзотик Зоо”, в който могат да се видят различни екзотични животни.

Делфинариумът е една от любимите атракции за децата и гостите на Варна. Има всекидневни представления независимо от сезона. Там има и сладкарница с панорамни стъкла, от където могат да се наблюдават подводните игри на делфините.

Аспаруховият мост е най дългият мост в България и свързва градският център с кварталите Аспарухово и Галата. Известен е с бънджи скоковете, които се организирани там.

фестивали


Във Варна се организират и множество фестивали, най-популярният от които е международния хоров събор, организиран в края на месец Май.

През Юни се провеждат международните театрални празници – част от фестивала "Варненско лято".
Популярен е и международния фестивал за оркестри и ансамбли, изпълняващи класическа музика през Юли и Август.

Други важни културни събития са: Фолкорен фестивал с чуждестранно участие, който се провежда през Август, Международния кинофестивал “Любовта е лудост” през Септември, Фестивала на българската кинематография “Златната Роза” и Фестивала за куклено театрално майсторство “Златният делфин” през Октомври.

Текст: Мирела
Снимки: Мирела

*************************************************************************************************

Варна е един от най-красивите български градове, с богата история и много паметници на архитектурата. През годините градът претърпя бурно развитие. Бяха изградени множество нови търговски центрове, работи се активно за подобряване на инфраструктурата и за създаване на един съвременен и едновременно с това уникален имидж на морската ни столица. Тези усилия, в съчетание с привлекателното местоположението и чудесният климат на Варна разкриват обещаващи перспективи за бъдещо развитие и привличат вниманието на потенциални инвеститори.

В резултат, през 2009 г. Варна беше класирана на първо място в международна класация за развитието през последните години на отделните градове в Европа, като град с най-висок темп на развитие и с висок инвеститорски интерес. Едновременно с това, след проведено социологическо проучване на територията на страната, Варна единодушно беше обявена за „най-добрият град за живеене в България”.

Културният живот във Варна привлича със своето разнообразие. Ежегодно в града се провежда престижният международен музикален и театрален фестивал „Варненско лято” с участие на световноизвестни изпълнители, Международен балетен конкурс, Международен филмов фестивал „Любовта е лудост”, Международен фестивал на анимационният филм и много други културни събития с международен и национален характер. Богатият културен живот във Варна, както и традициите, свързани с него са причина градът да издигне своята кандидатура за Европейска столица на културата – 2019 – едно от най-престижните звания в Европа, присъждано на градове като Париж, Мадрид, Флоренция, Берлин.

Туризмът е един от основните отрасли, които се развиват в града и продължава да увеличава дела си в общия ръст на икономиката на Варна. Благодарение на добре изградената инфраструктура, богат опит и стабилна политико-икономическа обстановка българското черноморие се превръща в изключително привлекателна туристическа дестинация и с всяка изминала година привлича все повече туристи и чуждестранни граждани, които желаят да се установят трайно в страната. Допълнително преимущество е и наличието на удобни транспортни връзки по въздух, суша и вода. На морска гара все по-често акостират луксозни пътнически лайнери, а нискобюджетните авиокомпании предлагат изгодни оферти за полети до атрактивни дестинации в Европа.

През 2011 г община Варна полага усилия за подобряване на пътната инфраструктура в града, както и за изграждане на нови детски градини, спортни центрове, красиви паркове и големи търговски обекти с центрове за забавления.
Особено бурно се развиват кварталите на града – строят се супермаркети и хипермаркети от световни вериги /LIDL, Kaufland, Jumbo/, търговски центрове тип „мол”, медицински центрове, общински спортни съоръжения и др.

През 2010 г модерният бизнес и жилищен комплекс Central Point, разположен в сърцето на Варна спечели приза „Сграда на годината” в категория „Многофункционални сгради”. Фасадата на сградата вече има и друго международно признание: наградата „Проект на годината за 2009” на Хънтър Дъглас за регион Европа – Близък Изток – Африка. Призът е за най-интересна архитектура.

Варна е красив крайморски град с богата и бурна история, вълнуващо съвремие и интригуващо бъдеще, който привлича не само с разнообразието от културни и развлекателни събития, природни красоти и благоприятен климат, но и със стремежа да се развива, обновява и допринася за положителния имидж на страната ни.

Текст: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: