ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Град Брезник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - гр. Брезник

Брезник е град в Западна България. Той се намира в Област Перник и е в близост до градовете Банкя и Перник. Градът е трети по големина в областта след Перник и Радомир и е административен център на община Брезник.

Местоположение и климат

Отстои на 22 км северозападно от гр. Перник и на 56 км западно от гр. Банкя. Столицата София е на 44 км източно.

От североизток котловината граничи с Вискяр планина, а на юг и югозапад допира с Любаш и Черна гора. Средната надморска височина достига 750 м. Климатът е умерено-континентален с изразени температурни инверсии в долините.

История


Брезник е град с хилядолетна история, основан от Цар Петър. Налице са материални останки още от епохата на траките. От римската императорска епоха са запазени многобройни оброчни плочки и пластични изображения, надгробни могили и монетни находища. От епохата на Втората българска държава и османското владичество има руини, църкви и манастири.

В града е създаден мемориал в памет на загиналите войни, при отбраната на Брезник, по време на Сръбско-българската война. Брезник е играл важна роля в живота на българската държава. Оставени са ни в наследство средновековни паметници на културата. 

В почти всички населени места в общината има църкви от епохата на Българското Възраждане и войнишки паметници с национално и местно значение. 

 

Образование и инфраструктура

Постоянното население на град Брезник наброява около 4154 души, а жителите на цялата община са около 7097.
Децата и учениците в Брезнишко се обучават и възпитават в две средни училища – СОУ “Васил Левски” и ПГСС “Н. Вапцаров” в гр. Брезник и две детски градини.
Тук функционира читалище "Просвещение", чийто основни дейности са библиотечна, художествена самодейност, културно-просветна дейност и музейно дело.

Питейното водоснабдяване се осигурява чрез язовир „Красава”, мрежата от групата „Секирна – Брезник” и местни водохващания със съответните пречиствателна станция в Брезник. В града има изградена канализационна мрежа. Всички населени места са електрифицирани. Общото състояние на пътните настилки на местните общински пътища е добро. През селищата на общината преминават и пътища от републиканската пътна мрежа.

В гр. Брезник се намира общинската болница СБАЛВБ “д-р Й. Стефанов” с капацитет 20 легла. За здравето на жителите се грижат още две стоматологични практики и две аптеки.

Културни и природни забележителности

От особено значение са църквата “Света Петка”, класното училище, мегалитният храм-кладенец "Пусто Гърло", Църногорският и Билинският манастир, останки от средновековни църкви, къщи с архитектурна и художествена стойност /къщата-близнак в с. Кошарево; чардаклиите къщи в с. Ръжавец/.

Близо до града се намира римска баня и тракийско светилище (храм на слънцето, където веднъж годишно слънцето осветява определена точка в храма).

Храмът "Света Петка" в град Брезник има два православни храма: "Света Петка" от края на XV век и храм-паметникът "Свети Георги Победоносец" осветен 1948 г.
Храмът "Света Петка" е наследник на средновековен български манастир, съществувал до края на XV век. Турците са го наричали "Матеалъ", а българите манастир на Светата Майка. Изгорен от Кара Феиз през 1814 год. и възстановен през 1818 год. До края на XIX век в града е съществувал и метох на Рилския Манастир.

Местността Бърдото предлага красиви природни гледки от местността. Студен минерален извор "Желязна вода" е с вода, богата на железни и сулфатни йони, подходяща за лечение на желязо-дефицитна анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания (екземи).

Обичаят “Сурова” е един от най-жизнерадостните зимни народни обичаи в Брезнишко. Той се провежда всяка година на 13 и 14 януари – Васильовден, в селата от Брезнишка община. Обичаят има древни езически корени прави се за прогонване на злите сили, за здраве и плодородие, запазил е и до днес непроменена богатата си обредна символика.

Всяка година се провежда събор на Видовден, който някога е продължавал по три дни.

Източници: http://www.breznik.info/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: