ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Ботевград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Ботевград

Ботевград е град в Област София и е административен център на община Ботевград.

местоположение

Ботевград се намира на 62 км от София, на 11 км от Правец и на 45 км от Елин Пелин. Разположен е в Ботевградската котловина и е обграден от склоновете на западна Стара планина.

климат

Климатът в града е умереноконтинентален. Преобладава тихо време. Зимният период, макар и продължителен, не е много студен. Сняг вали 2-3 месеца. Лятото е с подчертано ясно и сухо време.
Екологичната обстановка в общината като цяло се характеризира с добри показатели по отношение чистотата на отделните компоненти на околната среда - атмосфера, води, почви.

забележителности

Ботевград е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Часовниковата кула в Ботевград е символ на града и присъства в герба му. Кулата е построена през 1862-64 година. Оригиналният часовников механизъм се пази в музея, а сегашният е направен от майстори в Етъра, като частите са внесени от чужбина.

образование

На територията на община Ботевград има осем целодневни детски градини, едно обединено детско заведение и един дом за отглеждане и възпитание на деца до 6-годишна възраст, лишени от родителски грижи. Там се намира и Обединеният технически колеж към Техническия университет – София и "Международно висше бизнес училище – Ботевград"

инфраструктура

Ботевград разполага с добра открита и закрита спортна база:

  • Представителна зала за баскетбол
  • Футболен стадион и кортова лекоатлетическа писта с 6 коридора
  • Тренировъчна зала за акробатика и спортни игри (игрище с нормални размери)
  • Спортно-възстановителен център с хотелска част
  • Открит тенис корт с две игрища с червена настилка
  • Затревено тренировъчно игрище за футбол
  • Открита асфалтова спортна площадка с четири баскетболни игрища
  • Закрит басейн в ОУ "Васил Левски"
  • Открит плувен басейн

Градът има добре изградена инфраструктура, която непрекъснато се осъвременява и модернизира. Това гарантира добро социално-икономическо развитие на общината в бъдеще и възможности за нови инвестиции. На територията на Ботевград се намират експлоатационно поделение и база за развойна дейност на “Булгаргаз” ЕАД - София.

транспорт

В близост до града се намира и първокласният път - автомагистрала "Хемус", което улеснява комуникациите със София и останалите населени места.

Източник:  www.botevgrad.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: