ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

БЕРКОВИЦА

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - гр. Берковица

 Град Берковица (16 818 жители, 40 метра над морското равнище) е разположен в северните части от полите на Берковския балкан (Западна Стара планина). Той се намира на 89 км. северно от София, 24 км. южно от Монтана, 53 км. западно от Враца и 25 км. северно от Петрохан.

 


ИСТОРИЯ


Град Берковица е старо селище. Това се доказва от крепостните и църковните останки от 4 век на хълма Калето, разположен северно от града. Градът е известен от времето на цар Калоян (началото на 13 век), а по времето на видинското царство (втората половина на 14 век) е представлявал гранична крепост. За първи път Берковица е спомената в писмен турски документ от 1491 година. По време на турското робство, се развива като занаятчийско селище, главно в производството на грънци. Тук са се заселили голям брой бежанци от различни части на страната. Много пъти местните хора са надигали глави срещу турското робство. След Освобождението, града запада поради това, че е останал встрани от главния железопътен път, минаващ през Искърското дефиле. По този начин е загубил пазарите си за занаятчийски стоки. Националният поет Иван Вазов е работил известно време в Берковица като председател на съда.

Културни и Исторически Забележителности


 Къщата –музей “Иван Вазов” (ул. “Иван Вазов” 2, +359 953/2235), която е разположена в централната част на града. Сама по себе си къщата представлява ценен архитектурен паметник с интересна външна и вътрешна архитектура с дървени резбовани тавани и автентична камина.
Постоянна, етнографска експозиция можете да видите в Архитектурният музей на културата, в непосредствена близост до Къщата – музей “Иван Вазов”. Часовниковата кула е забележителен паметник, заради нейната здрава конструкция и красива горна част, в която часовниковия механизъм все още работи. Тя е построена през 1762 година и е една от най – старите кули в страната.

 


ТРАНСПОРТ


 Град Берковица разполага с железопътен и автобусен транспорт. Има редовни автобуси до София, Монтана, Лом, Вършец, както и до по – малките населени места в региона. Автогарата (+359 953/3574) се намира в източната част на града. Берковица е последна спирка на железопътната линия Бойчиновци – Мoнтана – Берковица.

 

 

ОКОЛНОСТИ

 В северните склонове на Берковишкият Балкан, в полите на които се намира град Берковица са разположение кестенови гори – една от двете питомни кестенови гори в България. Хълмът Калето се намира северозападно от града. Той представлява и естествен горски парк, който предпазва Берковица от силните ветрове. Тук се намират и останките от средновековна българска крепост.
Курортът Вършец (18 км. югоизточно) представлява балнеологичен медицински център от национално значение и е най – големият такъв в северозападна България. Той е сгушен в малка долина, заобиколена от север от планинският хребет на Стара планина, а от изток от Врачанският балкан.
Клисурският манастир основан през 1240 година. Стените му не са боядисани. До там няма редовен автобусен транспорт.
Село Бързия се намира на 6 км. южно от града. То е медицински и балнеологичен курорт с местно значение. Всички автобуси, които минават през Петрохан спират тук. Петроханският проход се намира на 1444 метра над морското равнище и е разположен на 25 км. южно от Берковица. Това е пътя от София за Берковица, Вършец , Монтана, Лом, Видин. 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: