ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Яворово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Яворово

Яворово е село в Южна България. Намира се в община Стара Загора, област Стара Загора. До 2013 г. селото е към община Чирпан, но след проведен местен референдум преминава към общ. Стара Загора.

Има още едно село със същото име в България - с. Яворово, област Кърджали. 

Селото е разположено на 16 км североизточно от град Чирпан, на около 20 км югозападно  от Стара Загора и на около 60 км североизточно от най-близкото международно летище в гр. Пловдив. Разстоянието между Яворово и столицата на България София е около 180 км.

Село Яворово е разположено на надморска височина от 250 м. Климатът е умерено континентален. Лятото е горещо и с малка сума на валежите, а зимата е сравнително мека. Релефът е равнинен.

Местността предлага изключително благоприятни условия за отглеждането на лози, тютюн и зеленчуци.

Постоянното население е около 454 жители.

Селото е добре устроено, като улиците са асфалтирани и има покритие на мобилните оператори. В Яворово функционират две читалища - "Пробуда" и "Ахинора". Най-близките училища, детски градини и здравни заведения се намират в общинския център Чирпан.

Село Яворово се намира в близост до град Стара Загора, който се слави с богата културна история. Там могат да бъдат посетени Античния форум "Августа Траяна"Неолитните жилища - най-старите по нашите земи, Регионален исторически музеиМузей градски бит и редица други културни и архитектурни забележителности.
Балнеологичният курорт Меричлери също се намира недалеч от селото. Водата там е подходяща за лекуване на стомашно-чревни заболявания.
В близост до Яворово се намира и археологическия обект "Kарасура"

 

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: