ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ясеново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Ясеново

Ясеново е село в Южна България. То се намира в община Казанлък, област Стара Загора.

В България селата, носещи името Ясеново са две – в област Стара Загора и област Бургас.

Разположено в полите на Стара Планина, селото отстои на 43 км северозападно от областния център гр. Стара Загора, на 14 км северозападно от Казанлък, на 10 км североизточно от Павел баня и на 22 км южно от Габрово .

Населението наброява около 780 души.

Релефът е равнинен, надморската височина е около 500м.
Климатът е умереноконтинентален. Зимата е мека, снеговалежите са рядкост. Лятото е топло, а валежи падат рядко. Средната температура през януари е над 0°С, докато средната температура през юли е над 25°С.
В землището на селото се намира резерватът „Лешница“, а в непосредствена близост до селото преминава река „Лешница”.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, всички мобилни оператори имат обхват. Разполага с редовен транспорт, свързващ го с близките села и градове. В Ясеново има магазини, кръчма, новопостроена църква, целодневна детска градина, библиотека и читалище. В селото има вокална група, както и организация за съхранение на народните обичаи.

Най-близката медицинска служба е в съседното село Голямо Дряново – на 2 км от Ясеново, а най-близкото училище – в град Шипка – на разстояние 8 км.

 

Културни и природни забележителности

Долината на Каменната река (Каял дере), с каньоноподобна средна част, намира се в източния край на селото. Множество от скалите там са с форма на хора и животни.
В района на Каменната река има множество красиви пещери, в някои от които има течащи поточета.

Около селото има тракийски могили.

Връх Исполин (1504 м), на 3 часа северно от селото. Намира се в сърцето на национален парк Централен Балкан.

Павел баня - СПА-курортът е утвърден, като лечебно - рехабилитационен център за лечение на множество заболявания. В Павел баня има 9 хидро - термални извора с различна температура и химичен състав, което допринася за индивидуализиране в лечението на пациентите.

Габрово – част от най – интересните забележителности, които могат да бъдат посетени там са: Регионалният исторически музей, Домът на хумора и сатирата, Етнографски музей „Етъра“, Дом на културата "Емануил Манолов"

Използвани източници и снимки: bg.guide-bulgaria.comnovinata.bgbg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: