ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Якимово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Якимово

Якимово е село в Северозападна България. То e административен център на община Якимово, Област Монтана. 

Отстои на около 30 км северно от областния център Монтана, на около 19 км югоизточно от гр. Лом и на около 140 км северно от столицата София.

Релефът е предимно хълмист. Климатът е умерено континентален, със студена зима и горещо лято. Средната температура през януари е –2°C, през юли 25°C.
Селото е богато на води – освен многото подземни води през него преминава река Цибрица.

Селото е изцяло електрифицирано и водоснабдено, всички мобилни оператори имат обхват. В Якимово има целодневна детска градина, основно училище, двама общопрактикуващи лекари осъществяващи доболничното лечение, музей, читалище със сформирани танцови групи, група за народни песни, за стари градски песни и за кратки сценични прояви. Тук функционират фурна за хляб, две мелници за преработка на пшеница, маслобойна за преработка на слънчоглед.
Основният поминък на населението са земеделието и животновъдството. 

Културни и туристически забележителности 

В село Якимово през 2005 год. е открита първата и единствена зала за кърлинг в Източна Европа. Тя е построена по канадска технология. Комплексът включва още хотелски стаи, фитнес център и басейн и е пригоден и за хора с физически увреждания.

Край Якимово е открито сребърно съкровище, което датира от ІІ-І в. пр. Хр. и е свързано най-вероятно с изкуството на скордиските (смесено трако - келтско население от днешната Северозападна България и източна Сърбия).
В Якимовският  музей могат да бъдат видени археологически, етнографски и неолитни експонати.

Наличието на подходящи климатични условия, достатъчно суровини, работна ръка и отсъствието на индустриални замърсители позволява развитие на екологично селско стопанство.

Всяка година се провежда сбор през май или юни, в неделята след Спасов ден.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgiakimovo.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: