ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Виден

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Виден

Виден е село в Южна България. То се намира в община Павел баня, Област Стара Загора.


Намира се в подножието на Средна гора, на надморска височина от 434 м, на мястото, където река Тунджа се влива в язовир Копринка.
Селото е само на 2 километра източно от курортния град Павел Баня, 50 км северозападно от областния град Стара Загора и 181 км източно от столицата София

Лятото е доста топло, а зимата умерено студена. Валежите също са умерени.

До 1960 година селото е голямо - с над 800 жители, но строежът на язовира залива по-голямата част от селото и изселва много от тях. Днес населението наброява едва 100 човека.
Във Виден няма детска градина и основно училище, но функционира Специално училище за деца с говорни увреждания. 
Селото разполага и с магазин, поща, кметство и редовен транспорт до селата и градовете в околността.

Туризъм 

В селото няма места за настаняване и нощувка. Най-близките къщи за гости и хотели са в град Павел баня.
Основно предимство на село Виден е близостта до този утвърден СПА курорт - известен с хидро-темалните си извори  с висока температура и слаба минерализация, подходящи за лечение на много болести. 
Природата около селото е изключително живописна. Край Виден могат да се видят и останките на частично потопената от водите на язовир Копринка, църква " Свети Атанасий" 
Околностите на  самия язовир предлагат чудесни условия за ваканционни почивки, къмпинг, пикници, разходки сред природата, водни спортове и слънчеви бани. Любителите на риболова ще се зарадват на голямото разнообразие от рибни видове.
Интересен факт е че, при строителството на язовира е разкопан и изцяло проучен тракийският град Севтополис. Днес останките от този древен тракийски град са изцяло под водите на язовира. Съществува проект за частично разкриване и реставриране на останките.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: