ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Пчелиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Пчелиново

Пчелиново е село в Централна България. Намира се в община Гурково, област Стара Загора.

Село Пчелиново е разположено на 9 км северозападно от общинския център гр. Гурково и на 32 км северно от областния център Стара Загора. В близост е до важни стопански и административни центрове като Казанлък (28 км в посока запад), Нова Загора (36 км в посока югоизток), Велико Търново (41 км на север) и Сливен (50 км в посока изток). 196 км делят селото от столицата София.

Намира се в най-североизточната част на област Стара Загора, заключено между две планини - Стара планина и Средна гора, в източния край на Розовата долина. Разположено е в планински район по протежението на Прохода на Републиката (Хаинбоаз).

В близост до селото преминават главни автотранспортни магистрали - Проходът на Републиката, свързващ Северна и Южна България, и главният път София - Бургас с успоредна на него подбалканска железопътна линия.

Селото се намира на 300 метра надморска височина. Климатът е преходно-континентален, като планинското разположение на селището също оказва влияние. Зимата е сравнително мека, а лятото прохладно.
Постоянното населението е около 53 жители.

През селото минава река Радово, по поречието на която са разположени къщите, обособени в няколко махали. По неофициални данни Пчелиново е най-дългото село в България.

Най-близките училища и детски градини до село Пчелиново се намират в общинският център - град Гурково. Там е и мястото, където има здравно заведение и може да бъде оказана медицинска помощ.

Икономика:

Близостта до главни автотранспортни магистрали оказва своето влиянив върху икономическото състояние на Пчелиново. През последните години, особено след реконструкцията на пътя, са възникнали модерни търговски заведения, бензиностанции, хотели, мотели, ресторанти и други. 

Туризъм:

  • Село Пчелиново е разположено в близост до Розовата долина на България, която е популярна туристическа дестинация. Казанлъшката маслодайна роза, разпространена в района, е всеизвестна с качествата си.
  • Пещера "Оджрян" - с дължина от 47 м и денивелация 17 м.
  • Пещера "Ботура" - с дължина от 56 м и денивелация 5 м.
  • В селото се намира Дом-паметник на бригадирското движение, символ на героизма и саможертвата на хиляди младежи и девойки, строители на Хаинбоаз.

В село Пчелиново има къщи за гости, хотели и мотели, в които посетителите могат да отседнат.


Източници: www.bg.wikipedia.org, www.bg. guide-bulgaria.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: