ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Медово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Медово

Медово е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

В България съществуват още две села, които носят същото име. Те се намират в област Бургас и област Добрич.

Село Медово е разположено на 25 км северозападно от град Чирпан, на около 10 км северно от село Братя Даскалови, на 55 км югозападно от областния център град Стара Загора и на 210 км югоизточно от столицата София.

Намира се в южните части на Източна Средна гора и в котловина с малка надморска височина — около 380-400 метра. В северната част на землището му се издигат височините „Голата могила“, „Чона баир“ и „Калето“. 

През самото село тече Медовска река, която извира от Средна гора и се влива в Марица.

Надморската височина, на която се намира селото е около 261 метра.

Релефът е хълмист, а върху климатичните условия в общината оказва влияние Стара планина от север. Зимата е студена с устойчива и сравнително добра снежна покривка. За лятото са характерни чести и големи горещини.

Населението е около 208 души. Селото е добре благоустроено, изцяло е електрифицирано и водоснабдено, и има покритие на всички мобилни оператори.

На централния площад са разположени сградите на кметството и пощата. Читалището и библиотеката са разположени в една и съща сграда с кметството. Срещу тях се намира училището, което поради липса на ученици е закрито. Най-близките детска градина и средно училище се намират в село Братя Даскалови. Селото разполага с един общопрактикуващ лекар, а най-близката многопрофилна болница се намира в град Чирпан.

Близо до село Медово е скалният феномен Вкаменената сватба. Местната легенда за феномена гласи, че един богат човек правил голяма сватба. В днешно време, на мястото има скали, които по форма приличат на хора, а също и на годежен пръстен. Народен обичай за Вкаменената сватба е който отиде на мястото, на връщане трябва да мине през пръстена.

Добре развито е пчеларството. През последните години в Медово се отглежда огромен масив от маслодайна роза. Също така се култивира слънчоглед, пшеница, ечемик. Овощните градини, които се намират южно от Вкаменената сватба правят селото още по-приятно и красиво.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: