ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Мартиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Мартиново

Мартѝново е село в Северозападна България. Намира се в община Чипровци, Област Монтана.

Разположено е в Стара Планина, в живописна котловина по поречието на Огоста, само на 4 км северозападно от гр. Чипровци, на около 39 км западно от гр. Монтана и приблизително 135 км северозападно от гр. София.

Релефът е планински, с гъсти букови, дъбови и церови гори, а средната надморска височина достига 593 метра. Климатът е умереноконтинентален.

Селото има добра инфраструктура - електричество, водоснабдяване, покритие на всички мобилни оператори и частично асфалтирани и осветени улици. Автобусен транспорт обслужва жителите до околните села и общинския център.

Населението на Мартиново е около 300 души.

Селото разполага с кметство, православен храм, читалище и магазин. В съседния град Чипровци се намират най-близките целодневна детска градина, начално училище, двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози. Специализирана медицинска помощ има в гр. Монтана.

Забележителности и туризъм:

Мартиново е старо рударско селище, което по време на турската власт (ХVІ - ХVІІ век) е спадало към мадан Чипровец.
Традиционен поминък на селото през XIX и до средата на ХХ век е килимарството. Тук, както и в Чипровци, Железна и Копиловци ръчно са се тъчали чипровски килими.

Благодарение на местоположението си Мартиново е прекрасно място за планински туризъм. В непосредствена близост се намира едноименният язовир, който предлага отлични условия за риболов и водни спортове. Гората около селото е богата на билки и гъби.

На около 10 км източно от селото е разположен Чипровският манастир, който води началото си от 10-ти век и е един от тридесетте манастира на Първото Българско царство. В продължение на девет века той е важно книжовно и просветно средище. Служи като основно убежище и опорен пункт при въстанието на Константин и Фружин (15-ти в.) и Чипровското въстание (17-ти в.). Манастирът е многократно ограбван, както и частично разрушаван на 6 пъти през 19-ти век, но впоследствие бива възстановяван с дарения от заможни българи.

В околностите на Чипровци могат да се види красивия Чипровски водопад, а в самия град - Паметния знак "300 години Чипровско възтание", Историческия музей, Църквата "Възнесение Христово", Шарената Чешма, Пунковата Къща и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://martinovo.selo.bg/, Мирела.
Снимки: http://gallery.guide-bulgaria.com/, http://www.album.bg/, http://www.facebook.com/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: