ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Лесковец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Лесковец

Леско̀вец е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.

В България има още две населени места със същото наименование: в община Перник, област Перник и в община Оряхово, област Враца.

Разположено е в подножието на Стара Планина, на около 23 км северозападно от гр. Берковица, около 25 км югозападно от гр. Монтана и приблизително 100 км северозападно от гр. София.

Релефът е хълмист, а надморската височина е около 350 метра. Климатът е ясно изразен умерен, със снежна зима, горещо лято и дъждовни пролет и есен.

В селото има електричество, водоснабдяване, частично асфалтирани улици и покритие на всички мобилни оператори. Автобусен транспорт обслужва жителите до околните села и общинския центрове.

Населението на Лесковец е около 45 души.

Селото разполага с кметство и магазин. В с. Боровци /12 км източно/ се намира най-близката целодневна детска градина, а най-близкото училище - в гр. Берковица. Общопрактикуващ лекар има в с. Гаганица /4 км североизточно/, а специализирана медицинска помощ - отново в общинския център.

туризъм и Забележителности:

Околностите на селото са много подходящи за планински туризъм, лов, риболов, пчеларство. Буковите и дъбови гори и ливадите наоколо предлагат условия за отдих на открито, билкарство и гъбарство.

На около 20 км северозападно от Лесковец е разположен Лопушанският манастир, който е действащ и реконструиран, обявен за национален паметник на културата. Впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е посветен на св. Йоан Предтеча.

В град Берковица гостите могат да разгледат къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата, Градската художествена галерия "Отец Паисийи" и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, строен през 1762 година.

На около 40 км югоизточно от Лесковец се намира гр. Вършец, балнеолечебен курорт с минерална вода и чиста природа. Там се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат.

Източници: http://bspb-grasslands.org/, http://www.guide-bulgaria.com/, Мирела, интернет.
Снимки: http://bspb-grasslands.org/, http://www.facebook.com/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: