ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Котеновци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Котеновци

Котѐновци е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.

Разположено е в полите на Стара Планина, на около 26 км северозападно от гр. Берковица, около 27 км югозападно от гр. Монтана и приблизително 107 км северозападно от гр. София.

Теренът е предпланински, покрит с букови и дъбови гори, а средната надморска височина достига 473 метра. Климатът е ясно изразен умерен, със снежна зима, горещо лято и дъждовни пролет и есен.

Селото е едно от малките в областта, но има добра инфраструктура - електричество, водоснабдяване, покритие на всички мобилни оператори и частично асфалтирани и осветени улици. Автобусен транспорт обслужва жителите до околните села, общинския и областния центрове.

Основен поминък на хората тук е отглеждането на малини, поради което малиновите насаждения са обичайна гледка наоколо.

Населението на Котеновци е около 130 души.

Селото разполага с кметство и магазин. Общопрактикуващ лекар има в с. Гаганица /6 км североизточно/, а в с. Боровци /15 км в същата посока/ се намира най-близката целодневна детска градина. Град Берковица разполага с начални и средни училища и специализирана медицинска помощ.

 

Забележителности и туризъм:

През Котеновци минава река Златица, в която през лятото могат да се хванат раци и за която се смята, че е златоносна. Мястото покрай реката около земленият бент под селото е свързано с промиването на злато.

Селото е привлекателно с чистия въздух, спокойствието, красивата природа. Наблизо, край с. Гаганица се намира язовир, предлагащ отлични условия за риболов.

От съседното село Черешовица /4 км югозападно/ тръгват екопътеки: една от тях води до хижа "Здравченица" и връх Ком, друга минава през местността Делената вода и достига връх Зелена Глава. За преходите е необходим планински водач, тъй като пътеките не са маркирани.

На около 22 км северозападно от Котеновци е разположен Лопушанският манастир, който е построен към средата на 19 век върху останките на по-стар средновековен манастир. В момента е реставриран, разширен и действащ. Обявен е за национален паметник на културата. Впечатлява с красивата си архитектура.

В град Берковица интерес за туристите представляват къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, строен през 1762 година.

Източници: http://bspb-grasslands.org/, Мирела.
Снимки: http://bspb-grasslands.org/, http://www.facebook.com/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: