ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Костенци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Костенци

Костѐнци е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.


Разположено е в Предбалкана, на около 14 км северно от гр. Берковица, 23 км югозападно от гр. Монтана и приблизително 100 км северозападно от гр. София.

Релефът е хълмист със средна надморска височина от 379 метра. Климатът е ясно изразен умерен, характеризиращ се със снежна зима, горещо лято и дъждовни пролет и есен.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Улиците са частично асфалтирани и осветени. Има покритие на всички мобилни оператори и автобусен транспорт до общинския център и околните села.

Костенци има около 75 души население. Къщите са построени върху билата на два хълма, предлагайки прекрасни гледки към целия Северозападен Балкан. Оттук се виждат връховете Копрен, Здравченица, Ком и Тодорини кукли.
Селото разполага с кметство, църква и магазин. Най-близките детска градина, основно и средно училища се намират в Берковица. Отново там има общопрактикуващи лекари, стоматолози и специализирани медицински центрове.

 

Забележителности и туризъм:

Край Костенци се намира езеро, подходящо за разходка и риболов.

"Хайдушки водопади" са няколко малки водопада с височина 2-3 м, разположени на около 23 км югозападно от селото. Намират се в красивата долина на Голяма река, където се събират водите на реките Ценкова, Сливашка и Средна бара.

Само на 30 км югоизточно от Костенци се намира гр. Вършец, известен балнеолечебен курорт с минерална вода и чиста природа. Там се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат.

В околностите на Берковица се издига хълмът Калето, естествен горски парк, който предпазва града от силните ветрове. Тук се намират и останките от средновековна българска крепост.


В самия град гостите могат да разгледат къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, построен през 1762 година. Впечатлява със здрава конструкция и красива горна част, в която часовниковият механизъм още работи.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://waterfallsbg.info/, Мирела, интернет. 
Снимки: интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: