ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калитиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Калитиново

Калитиново е село в Централна България. Намира се в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Селото отстои на около 10 км източно от Стара Загора, на около 44 км югозападно от Нова Загора, на около 90 км западно от Бургас и на около 240 км югоизточно от София.

Калитиново е едно от най-големите села в общината с население около 860 души.

Климатът в района е умереноконтинентален, характеризиращ се с мека и суха зима, сравнително горещо лято. В началото на пролетта и към края на есента се наблюдават по - обилни валежи.

Селото е добре устроено – разполага с кметство, поща, библиотека, читалище със сформирани коледарска и лазарска група, танцов състав. Има интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. Медицинското облужване е поето от местната здравна служба с двама общопрактикуващи лекари. Най-близката многопрофилна болница е в град Стара Загора.
Селото е разположено на главния път Стара Загора - Бургас, жп гарата на Калитиново е част от линията София - Бургас. Редовен автобусен и жп транспорт го свърза с областния център Стара Загора, със съседните села и градове.

 

Културни забележителности

Край днешното село Калитионово са се водили основни битки в хода на Руско-Турската освободителна война. От там идва и името на селото – кръстено е на подполоковник Павел Калитин, загинал при защитата на Самарското знаме.

В селото има паметник на подп. Калитин и Братска могила на загиналите в битката при Джуранлии.

В гр. Стара Загора могат да се посетят множество музеи и забележителности, най – известните сред които са: Античния форум “Августа Траяна”, Регионалният Исторически Музей, Неолитните жилища и др.

 Използвани източници и снимки: bg.wikipedia.org, panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: