ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Гаганица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Гаганица

Гага̀ница е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.

Разположено е в Предбалкана, на около 19 км северно от гр. Берковица, около 21 км югозападно от гр. Монтана и приблизително 100 км северозападно от гр. София.

Релефът е хълмист със средна надморска височина от 320 метра. Климатът е ясно изразен умерен, характеризиращ се със снежна зима, горещо лято и дъждовни пролет и есен.

Селото е едно от големите в района. То е електрифицирано и водоснабдено. Улиците са частично асфалтирани и осветени. Има покритие на всички мобилни оператори и автобусен транспорт до общинския център и околните села.

Населението на Гаганица е около 300 души.

Селото разполага с кметство, възобновена църква, функциониращо читалище с библиотека, магазини и общопрактикуващ лекар. В с. Боровци /8 км източно/ се намира най-близката целодневна детска градина, а най-близкото училище - в с. Замфирово /около 15 км югоизточно/. Тъй като Гаганица се намира на приблизително същото разстояние от Берковица и Монтана, където има и специализирана медицинска помощ, жителите на селото може да предпочетат училищата и детските градини там.

 

Забележителности и туризъм:

През Гаганица минава р. Златица, а наблизо има язовир който е подходящ за риболов и водни спортове. Около селото има запазени широколистни гори и много ливади, чудесни за планински туризъм. В местността Калиманица, в покрайнините на селото има вековно дърво на около 350 години, високо около 25 м и с обиколка на ствола – 3.8 м.

В района са намерени предмети, оръжия, монети и укрепления от различни исторически епохи, свидетелстващи за живота на траки, римляни, славяни и др. На 1 км североизточно, в местността Деделия е имало антично светилище, посветено на бог Юпитер.
В долния край на селото могат да се видят останките от църквата "Възнесение", строена през късното Средновековие и обявена за паметник на културата.

На около 16 км северозападно от Гаганица е разположен Лопушанският манастир, който е реставриран, действащ и впечатлява с красивата си архитектура.

В град Берковица гостите могат да разгледат къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, строен през 1762 година.

На около 35 км югоизточно от Гаганица се намира гр. Вършец, известен балнеолечебен курорт с минерална вода и чиста природа. Там се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://bspb-grasslands.org/, http://svetimesta.com/, Мирела, интернет.
Снимки: http://www.panoramio.com/, http://bspb-grasslands.org/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: