ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Елхово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Елхово

Елхово е село в Южна България. То се намира в Община Николаево, Област Стара Загора.

В България съществува и град, намиращ се в област Ямбол, който носи името Елхово, .

Село Елхово се на 30 км североизточно от областния център гр. Стара Загора, на 7 км югозападно от гр. Николаево, на 28 км югоизточно от гр. Казанлък и на 32 км северозападно от гр. Нова Загора. Отстои на около 230 км източно от столицата София.

Селото е разположено в източния край на Розовата долина по северните склонове на Сърнена средна гора. През него минава р. Стара река със стръмни, скалисти и почти отвесни брегове. На север от селото се намира р.Тунджа. На юг в гората се намира втория по големина връх в Средна гора връх Мурулей, висок 893м.

Надморската височина е около 360 м.

Климатът се характеризира със сравнително мека зима със снежната покривка, която не се задържа дълго. Лятото е прохладно, средната юлска температура е 23°C.
Околната среда в общината е относително добре съхранена, районът е известен с чистотата на въздуха, водата и почвите

 

Инфраструктура

Селото разполага с функциониращ културен дом, с помещаваща се в него читалищната библиотека, която разполага с научна и техническа литература. В центъра на има църква, няколко хранителни магазина, магазин за домашни потреби, сладкарница, фурна за хляб и кръчма. Най – близкият медицински пункт, училище и детска градина се намират в съседното село Едрево, отдалечено само на 6 км от Елхово.

В Елхово има изградена модерна автоматична телефонна централа. Селото е с добра водоснабдителна система. Почти всички улици тук са асфалтирани.

Туризъм и забележителности

Паметник на братя Жекови - участници в Старозагорско въстание, намиращ се в южната част на селото.

Селото е изключително привлекателно за любителите на ловния и риболовния спорт,  поради благоприятното си разположение – в непосредствена близост до гората, само на 6 км от река Тунджа и на около 25 км от третият по големина язовир в България – язовир Жребчево.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.comsz.government.bg
Снимки: Интернет
 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: