ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Еленино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Еленино

Еленино е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Отстои на близо 8 км южно от град Стара Загора, на близо 49 км североизточно от град Чирпан и на 233 км югоизточно от столицата София.
Намира се на 2.5 км от базата за горива на "Лукойл- България" ЕАД и на 4 км /по околовръстен път/ от летище Стара Загора.
В близост до селото преминава автомагистрала "Тракия", жп и автобусен транспорт го свързва с областния център и други големи градове и села.

Надморската височина е 170 м. Постоянното население наброява около 670 души.

Климатът е умерено-континентален с чувствително Средиземноморско влияние, зимата е мека и кратка, а лятото топло и продължително.

Селото има кметство и читалище, хранителен магазин, магазин за авточасти и сервизна дейност, автоморга и няколко фирми за производство на алуминиева и дървена дограма, мебели и ел. табла. Еленино е водоснабдено и електрифицирано. Всички мобилни оператори имат покритие. Един лекар се грижи за здравето на жителите на селото. Най-близко разположените училища, детски градини и лечебни заведения се намират в град Стара Загора.
Индустриалната зона в с. Еленино е с площ от 206 дка и е 100% общинска собственост. Разположена е югозападно от Стара Загора, в близост до пътя за с. Калояновец, който се рехабилитира по Оперативна програма "Регионално развитие". Тя е една от 13-те, спечелили финансиране по програма ФАР за развитие на индустриалните зони.

Ежегодно на 6 март в Еленино се провежда фестивал на Маските - разиграва се характерния местен обичай "Камила" и се прави възстановка на така наречената „Заговезна прошка”.

Забележителности

В град Стара Загора разположен само на 8 км от селото могат да се видят Античен форум "Августа Траяна", Неолитни жилища - най-старите по нашите земи, Регионален исторически музеи и редица други исторически и архитектурни паметници.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: