ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бузовград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Бузовград

Бузовград е село в Южна България. То се намира в община Казанлък, Област Стара Загора.

Селото отстои на около 5 километра южно от град Казанлък, на около 30 км северозападно от Стара Загора, на около 15 км източно от Павел баня и на около 170 км от София. Селото се намира в полите на Средна гора в близост до левия бряг на река Тунджа, а само на 9 км се намира язовир Копринка.

Населението наброява около 2240 души.

Климатът е умерено-континентален. Средната температура през януари е около -1ºС, а през юли около 22ºС. Лятото е горещо, а зимата - умерено студена. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен продължава до средата на ноември.

Бузовград има добре изградена инфраструктура, селото е електрифицирано и водоснабдено, улиците са асфалтирани. Селото разполага с кметство, основно училище, целодневна детска градина, двама общопрактикуващи лекари, читалище, библиотека, хранителни магазини и кръчма.

Туристически забележителности

Мегалитът край Бузовград е един от най-интересните паметници в Долината на тракийските царе. Намира се на юг от селото в Средна гора, изграден е около 1800-1600 г. пр. Хр. от древните траки за астрономически наблюдения и поддържане на календар.
Мегалитът над с. Бузовград е изграден така, че слънцето попада в „прозореца” при залез. Според религията и вярванията на траките изгревът на слънцето символизира раждане и съзидание, а залезът смъртта и света на мъртвите. В този смисъл мегалитът може да се приеме за „Врата към отвъдното”.Той вероятно е използван при култови ритуали и погребения на тракийски аристократи и жреци.
По традиция в деня на пролетното равноденствие, 21 юни, много хора се събират пред Слънчевата врата на мегалита. От древността това място е почитано от траките като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.
До мегалита се достига по екопътека, като пешеходният път от селото отнема около 45 минути.

В околността на мегалита се намират и други скални забележителности - „Бащин камък” или „Мъжки камък” както и крепостта „Бузовград”.

Казанлъшката гробница - най-добре запазената в България Тракийска гробница.

Бреговете на река Тунджа и язовир Копринка са прекрасни места за отмора, пикник и разходка сред природата. Кристално чистите води са богати на риба, а горичките – на дивеч.

Използвани източници: chambersz.combalkanmysteries.combg.wikipedia.orgsladkahapka.blogspot.com 
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: