ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Братя Даскалови

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Братя Даскалови

Братя Даскалови е село в Южна България, административен център на община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

Селото е разположено 15.6 км северозпадно отгр. Чирпан, на 50 км югозападно от гр. Стара Загора, на 52 км североизточно от град Пловдив и на 200 км югоизточно от град София. Надморската височина е 208 м. Населението е около 767 души.
Релефът е хълмист, разчленен от сухи долове и малки реки. Върху климатичните условия в общината оказва влияние Стара планина от север. Зимата е по-сурова в сравнение с другите райони на Старозагорска област, с устойчива и сравнително добра снежна покривка. Лятото е характерно с чести и големи горещини. Абсолютният максимум на температурата е през месец юли.
Село Братя Даскалови е създадено през 1956 година от сливането на двете села на двата бряга на Омуровска река - Гроздово на левия бряг и Войниците или Ръжево на десния.  Кръстено е Братя Даскалови на тримата братя Даскалови Димитър (1883-1923), Иван (1885-1923) и Никола (1895-1923) - участници в Септемврийското въстание 1923 г.
През територията на общината преминава трасето на еврокоридор 4 - автомагистрала „Тракия” и отклонението й на югоизток - автомагистрала „Марица”, която предстои да се изгражда.
Селското стопнаство е основен отрасъл на местната икономика. Добре развито е растениевъдството - зърнопроизводството, лозарството и овощарството. Съществуват добри почвено-климатични условия за развитие на маслодайната роза, лавандулата, памука.  В селото функционират читалище, дневен старчески дом, младежки център, основно училище, медицински център.
Туризмът в община Братя Даскалови се свързва най-вече с местността около хижа "Каваклийка" намираща се само на няколко километра от село Горно ново село. 
Интересен факт е че през лятото на 2010 в селото протичат усилени археологически дейности - открита е тракийска гробница на приблизтелно 2500 години. Разкопките на намиращите се в района около 20 могили продължават.

Източник: http://bg.wikipedia.org;  http://stzagora.net; http://www.bratia-daskalovi.com/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: