ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Борущица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Борущица

Местоположение

 

Селото е разположено на южния склон на Стара планина. Намира се на 50 км северно от Стара Загора. Надморската височина на ЖП гарата е 720 метра.  През селото минава ЖП линията Дъбово - Царева ливада - Горна Оряховица. Двете съседни села са Радунци (Санаториум за туберкулозни болести) и Кръстец. Кръстец се намира на билото на Стара Планина и през него минава култовия туристически маршрут Ком-Емине. Кръстец всъщност не е село, а по-скоро ЖП Гара.

История

Предполага се, че селото е основано през 1323 година, по времето на цар Михаил Шишман. Към края на XIV век в него са се заселили бежанци от Боруй /Стара Загора/, избягали след завладяването на града от турците през 1371 г. Вероятно с това събитие е свързан и произходът на името на селото /от Боруй/.
С разположения недалеч от селото Царски връх е свързано интересно историческо предание. Според него именно там през 335 г.пр.н.е. там е имало битка между войската на македонския цар Александър III Велики и местен тракийски владетел. Това е станало по време на похода на македонския цар срещу тракийското племе трибали в Мизия.

Редовни събития

Всяка пролет на църковния празник "Свети дух" се организира събор - курбан, на който се събират хората от селото заедно със своите роднини и приятели. тържеството от тази година се провежда в двора на новопостроеният параклис "Св. Андрей", който е построен с доброволния труд на местни хора и с доброволни дарения.

Туризъм

През последните 30 години се развива предимно като вилно селище. Има три почивни станции, принадлежащи на фирми от Стара Загора и Раднево. Освен това има хотел и два магазина.Цената за една нощувка в хотела към 30 април e 3 лева. Горите в района са както широколистни, така и смесени /широколистни и иглолистни/. Преобладават бук, габър и бор. Срещат се почти всички билки, характерни за българските планини, както и много горски плодове и гъби.
Има маркирани туристически пътеки към хижа "Българка", а оттам и към вр. Бузлуджа и Шипченския проход. Маршрутът до х. "Българка" се изминава за около 3 часа, а до гр. Мъглиж - за около 5. На територията на кметство Борущица се намира пещерата "Топлата дупка".

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://wikimapia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: