ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Благово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Благово

Бла̀гово е село в Северозападна България. Намира се в община Монтана, Област Монтана.

В България има още едно село със същото име - в община Шумен, област Шумен.

Разположено е на 8 км южно от гр. Монтана, на 17 км североизточно от гр. Берковица, около 33 км северозападно от гр. Вършец, и приблизително 100 км северно от гр. София.

Релефът е хълмист, а средната надморска височина - 257 метра. Климатът е умерен, характеризиращ се със снежна зима и топло лято.

Благово е електрифицирано и водоснабдено село с асфалтирани улици, покритие на всички мобилни оператори и добри транспортни връзки благодарение на своето разположение на главния път Монтана - Берковица. През селището минава и жп линията Бойчиновци - Берковица.

Населението е около 500 души.
Благово разполага с кметство, жп гара, целодневна детска градина, читалище с танцов състав, футболен клуб и магазин. Жителите му пътуват до областния център, където се намират най-близките училища, банки, заведения, поликлиники и болници.

 

Забележителности и туризъм:

Селото се намира в непосредствена близост до язовир Огоста, предлагащ отлични условия за риболов и водни спортове като уиндсърф и каякинг. Ски могат да се карат на връх Ком.

В района на Монтана посетителите могат да разгледат Историческия музей, Художествената галерия “Кирил Петров”, архитектурния комплекс „Лапидариум“ и историческата местност "Кале баир".

На около 30 км източно от Благово се намира Лопушанският манастир „Св. Йоан Предтеча“ с уникални икони, рисувани от самоковски иконописци. На приблизително същото разстояние в южна посока е разположен Клисурският манастир Св.Св. Кирил и Методий.

В Берковица интерес за туристите представляват къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, построен през 1762 година.

Районът е известен и с два балнеолечебни курорта - гр. Вършец и Минкови минерални бани в с. Спанчевци, около 30 км южно.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://blagovo_montana.selo.bg/, Мирела, интернет. 
Снимки: интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: