ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Велики Преслав

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Шумен - гр. Велики Преслав

Велики Преслав (само Преслав до 1993 година) е град в област Шумен, Североизточна България. Градът е разположен в област Шумен, на 20 км от град Шумен, той е трети по големина в областта след Шумен и Нови пазар и е административен и стопански център на община Велики Преслав.

обща информация

Велики Преслав е разположен в подножието на Преславски-Драгоевската планина, където широки равни полета, прорязани от буйни реки се редуват с китни, зелени хълмове и вековни иглолистни и широколистни гори. Климатът е умерено-континентален, силно повлиян от близостта на планината. Зимите са студени и снежни, пролетта е хладна, но слънчева, лятото - горещо, а есента - дъждовна. Населението наброява над 9 000 жители, което го прави третото по големина населено място в областта. Надморска височина - 92 м.

история

Градът възниква през втората половина на 9 век по време на управлението на княз Борис I като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон, разположен на 30 км от столицата на Първата българска държава Плиска.
Втората столица на Първото българско царство се намира на река Тича, където по времето на хан Омуртаг били построени дворец и крепост. Тя е установена от цар Симеон (893-927) по времето, когато България е в апогея на своето политическо и културно развитие.
В епохата на българското средновековие Преслав се превръща в един от най-красивите и величествени градове на Югоизточна Европа, от който са съхранени значими паметници на Плисковско-преславската култура. Градът е забележителен за това време с водоснабдяването и канализацията си.
В новата история Велики Преслав е със статут на град от 1883 година. До Освобождението през 1878 година, градът е наричан и с турското название Ески Стамболук (стар Истанбул). Селището носи името Преслав до 1993 година, когато е издаден указ за преименуването му на Велики Преслав.

инфраструктура и икономика

Велики Преслав предлага на своите жители и гости всички съвременни удобства и комуникации. Има множество учебни заведения, детски градини и ясли, банки, читалища, православни храмове, аптеки, центрове за медицинско и стоматологично обслужване, разнообразни търговски обекти, заведения, паркове, културно-развлекателни центрове, хотели и къщи за гости. В градът има пълно покритие на всички мобилни оператори. Множество доставчици предлагат достъп до интернет. Пътищата са в добро състояние. Градът е напълно водоснабден и електрифициран, функционира и канализационна система.
Традиционно местните хора са заети в производството на селскостопанска продукция. На територията на Велики Преслав функционират частни предприятия за производството на: мебели, хляб и хлебни изделия, пластмасови изделия, хранителни продукти, строителни материали, готови облекла, билки и плодове и други. Околните села са известни с произвежданите в тях висококачествени вина, специфични за региона.

забележителности

  • Патлейнския манастир "Св. Пантелеймон" се намира до град Велики Преслав. Основан е през ІХ в, а е разрушен през ХІ век. Запазените останки от манастир са открити при археологически разкопки извършени през 1909-1914 година. Патлейнският манастир представлява комплекс от кръстокуполна черква и жилищни и стопански сгради, оформени в три двора – молитвен, жилищен и стопанско-производствен. В керамичните и стъкларските работилници на манастира са били създавани уникалните образци на църковното изкуство на преславската школа.
  • В града е разположен Националният историко-археологически резерват, който включва възстановени и съхранени части от разкопките на средновековния град и музей, в който се помещават част от откритите предмети; съхраняват се над 35 000 предмета, около 1 700 от които са изложени за посетителите. Музеят е основан през 1906 година.
  • В Преслав има етнографска къща от 18 - 19 век, която е запазена в автентичен вид, представят се обичаи от региона с етнографска сбирка. В града е и народното читалище „Развитие“, основано преди Освобождението.
  • Крепостта на Преслав, подобно на Плиска, се състои от външна и вътрешна укрепителна система. Вътрешната крепост се намира почти в средата на Външния град. Формата й е Г-образна, с кръгли кули в ъглите и квадратни по протежение на стените. Дворците били построени върху високо плато. Запазени са внушителни останки от дворцов комплекс, състоящ се от две монументални сгради: Голям дворец, построен от крупни каменни блокове, и Западен дворец. Тронната зала била трикорабна и имала също три отделения. Находките потвърждават описанието на Йоан Екзарх, което говори за монументалността и за богатата архитектура на дворците. На висока тераса в близост до дворците на Велики Преслав била разположена “Златната църква”, блестящ паметник на църковната архитектура на Първото царство и уникален паметник на българската архитектура въобще.
  • Откритата в Патлейна мозаечна икона на св. Теодор Стратилат (Х в.) е едно от най-забележителните произведения на българското изобразително изкуство от времето на Първата българска държава. Иконата е изработена от отделни квадратни керамични плочки със страна 12 см, съставляващи части от бюстов образ на светец. Тя е засега единствен по размери такъв образец на керамичното иконописване. Отгоре двадесетте плочки са покрити с глазура.
  • На 10 км от града се намира язовир Тича, третият по големина язовир в България. В язовира могат да се ловят платика, шаран, сом, каракуда, червеноперка, кефал и бяла риба. Рекордът на Тича, а и на България, за улов с въдица е 112 кг. сом с дължина 254 см.Източници: www.liternet.bg, www.wikipedia.org, http://velikipreslav.bg
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: