ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Смядово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Шумен - гр. Смядово

Смядово е град в Североизточна България. Той се намира в Област Шумен и е административен център на община Смядово.

Местоположение

Намира се на 27 км от Шумен и на 100 км от Варна. Община Смядово е разположена в полите на северните склонове на Източна Стара планина.

Икономика


Селското стопанство и преработващата промишленост са водещите структуроопределящи отрасли на икономиката на общината. Наличието на голям земеделски и горски фонд предлага отлични възможности за развитие на селското стопанство - животновъдство, трайни насаждения и житни култури, както и за развитие на дърводобивната и дървообработващата промишленост. На територията на общината работят няколко предприятия, работещи в областта на хранително-вкусовата промишленост, дървообработването, производството на облекла и др.

забележителности


Археологическите находки в околностите на Смядово говорят за непрекъснат живот в продължение на хилядолетия. Проучванията, които са извършени на праисторическата могила в местността “Голям Йордан”, разкриват културата на човека от 3500-3100 г.пр.н.е. Десетте могилни некропола, намиращи се в гр. Смядово, се свързват с живота на траките от V-IV в.пр.н.е. Гръко-римската култура се потвърждава от намерените монети.

С цел да се увековечи паметта на загиналите войници по време на войните през 1912-1918 година, в центъра на Смядово е построен мост-паметник.

През 2000 година е открита Тракийска гробница, изключително красива и с ефектна фасада. Тя датира от IV в.пр.Хр. и е единствената в България от този период, на която има надпис.

Старото килийно училище от 1846г. в центъра на града е оформено като етнографски музей.
Сред паметниците на културата в района е и църквата "Свети Архангел Михаил" от 1869г. За запазване културните традиции в общината се грижат четири читалища - в гр. Смядово и в селата Веселиново, Риш и Янково. Смядовското читалище е построено през 1860г.

Туризъм


Географските и стопански фактори са благоприятствали запазването на чиста околна среда в община Смядово. Наличието на реки, потоци, гори и красиви местности, заедно с доброто геостратегическо положение на общината са предпоставки за развитие на риболовен, ловен, екологичен и селски туризъм.

Транспорт

През територията  на Смядово преминава пътят за Ришкия проход, който свързва област Силистра с област Шумен и област Бургас. Пътят, който минава през общината е второкласен и свързва Северна и Южна България. На 25 км. от Смядово преминава ЖП магистрала София - Варна.

 

Източник: http://www.smyadovo.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: