ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Бяла Слатина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - гр. Бяла слатина

Бяла Слатина е град в област Враца, административен център на община Бяла Слатина.

Бяла Слатина се намира на около 50 км северозападно от гр. Враца, на 57 км от Плевен, на 10 км от гр. Кнежа и на 145 км от столицата София. Населението на града е около 13 500. Интересен факт е, че градът е един от малкото, строени планово - с прави дълги улици.

 

Забележителности и туризъм:

Туристическите обекти, които гостите на града могат да посетят са „Китката” - природна забележителност, намираща се в землището на Бяла Слатина, които и до днес е негов символ, паметници на видни революционери и политици, които са оставили отпечатък върху българската история, както и къщата- музей „ Николай Хрелков”.
Всяка година около Кръстовден /14 Септември/ се провежда традиционен белослатински панаир. В близост до града минава река Скът, която осигурява добри възможности за риболов.

 

Икономика:

Основа на местната икономика е селското стопанство, като зеленчукопроизводството е слабо застъпено, а животновъдство се развива основно в малките семейни ферми. Промишлеността е представена от машиностроителни предприятия, предприятия от хранително-вкусовата, фармацевтичната, шивашката и текстилната промишленост.
Общината не е развита туристическа дестинация, но има потенциал за развитието на туризъм - културен, селски и ловен.

 

Транспорт:

 

Има редовни автобусни линии до Враца, Монтана, Козлодуй, Кнежа и други по-малки селища в района.

 

Текст: bg.wikipedia.org
Снимки: byala-slatina.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: