ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Бобошево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - гр. Бобошево

Бо̀бошево е град в Западна България, в Област Кюстендил и е в близост до градовете Рила и Кочериново. Градът е административен център на община Бобошево.

Разположен в Бобошевското поле, в географската област Долно поле на двата бряга на река Струма, в подножието на планината Влахина. Отдалечен е на около 63 км от София, на около 30 км от Кюстендил, на 14 км от Дупница и на 17 км от Благоевград.

Климатът в Бобошево се отличава с  мека зима, поради проявата на средиземноморско влияние от юг по долината на Струма. Снежната покривка в района е неустойчива – средната ѝ продължителност е 10 дни, а дебелината ѝ рядко надминава 20 сантиметра. Под влиянието на планините, обаче понякога късните пролетни мразове са доста интензивни, а есенните мразове започват сравнително рано - около средата на октомври.

Населението наброява приблизително  1 300 души.

Икономика

В отрасловата структура на материалното производство преобладават търговията, туризмът и леката промишленост. Отрасловата структура на промишлеността се формира от производствата на шивашката и дървопреработвателната промишленост. В момента на територията на общината работят няколко фирми за шивашки изделия и една за изработка на саи, като в тях е ангажирана значителна част от трудоспособното население. Развити са дърводобива и дървопреработването. Селското стопанство е специализирано в овощарство, лозарство  и тютюнопроизводство. Районът е прочут с бобошевските лозя, череши и ябълки, за чието отглеждане преди време са изградени цели масиви. В последните години се създават нови масиви с ябълкови дръвчета. Животновъдството се развива на база отглеждане животни в домовете.

Инфраструктура

Град Бобошево е общински център на Община Бобошево. В града има полицейски участък, поща, аптека, общопрактикуващ лекар, основно училище „Св.св.Кирил и Методий“, детска градина „Здравец“. Читалището „Лоза“ има 19 000 тома библиотечен фонд. Художествените колективи, които работят на територията на читалището са смесен хор, духова музика, театрална група, детски танцов състав, детска вокална група, състав художествено слово, клуб по спортни танци.
В центъра на града е експонирана и постоянна Музейна сбирка „Къща-музей Никифор Бибин“ на улица „Г.С.Раковски“. Музеят функционира целогодишно от понеделник до петък.
Спорт - Футболен клуб „Ботев“ е участник в Областна футболна група „Кюстендил“ - подгрупа „Рила“. Мачовете си играе на градския стадион.

Туризъм

На 3 километра от Бобошево се намират хижа „Яна“ (69 легла) и хижа „Пионер“ (40 легла). До тях се стига по добре поддържан асфалтов път. Двете хижи са изходен пункт на няколко интересни туристически маршрута, които обхващат и някои исторически паметници. Те дават възможност за запознаване, както с красотата на природата, така и с част от културно историческото наследство на община Бобошево.
Районът на Бобошево предлага и отлични условия за риболов. В река Струма при Бобошево се ловят черна мряна, морунаж, скобар и сом.

Източник: http://bg.wikipedia.org/ 
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: