ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

к.к. Старозагорски бани

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - к.к. Старозагорски бани

Старозагорски бани е национален курортен комплекс в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Старозагорските бани се намират в Сърнена Средна гора, на 15 км северозападно от Стара Загора, и  231 югоизточно от столицата София.
Средната надморска височина на котловината, в която е разположен е 360 м., а ограждащите я околни хълмове са с  височина от 500 до 700 м. Климатът е преходноконтинентален със слабо изразено планинско влияние. Зимата е мека със средна януарска температура около 1°С. Летните дни са слънчеви и горещи, а вечерите прохладни.
През 1967 година Старозагорските бани са обявени за национален бланеологичен  курорт.
Постоянното насление е около 450 души. В курорта функционират детска градина и кметсво, а най-близките училища и болница са в областния град.

Минерална вода

Минералните извори  излизат на повърхността с температура около 40°С и дебит 12 л/сек. от 1600 м дълбочина. Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.
Водата е леко минерализирана, хипертермална с неутрална реакция. Съдържа хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи.

На територията на курорта има изграден открит минерален плаж с три басейна, а също и баня с минерална вода.
Настанителната база включва почивни станции, хотели и балнеохотели с възможност за профилактика и възстановителна лечебна дейност. Всички те са разположени в паркова среда. Някои от хотелите разполагат с басейни с минерална вода.

Забележителности

Благоприятният климат и топлите извори са привличали хората още от древността.
В центъра на днешния курорт, непосредствено до минералния извор е разкрита праисторическа селищна могила с датировка VІ – ІV хил.пр.Хр., а на 6 км. югоизточоно от него, в местността "Мечи кладенец" се намират най-старите медни рудници открити до сега в Европа /края на V хил.пр.Хр./.

В околностите на Старозагорските бани се намира местността "Богородична стъпка", наречена така заради причудливо образувание в скалите наподобяващо по форма на човешка стъпка. Водата в нея никога не присъхва. Мястото се счита за свято и лековито. Има изграден малък параклис наречен "Рождество Богородично".

Източник: http://tour.starazagora.net    http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: