Област Халкидики

Имоти в п-в Халкидики

Халкидики е област в Северна Гърция, в административна област Централна Македония.

Халкидики е отделна административна единица с площ от 2945 кв.м и 92 117 жители. Административен център е град Полигирос.

Полуостров Халкидики е разположен в Северна Гърция, югоизточно от втория по големина град - Солун. Той е съставен от 3 "ръкава" - Касандра, Ситония и Атон (известен още като Света гора).

Релефът е планински, а склоновете на полуострова са обрасли с гъста средиземноморска растителност.

Климатът е средиземноморски. Характеризира се с горещо, сухо лято със средни температури около 34ºС и мека, влажна зима със средни температури около 4ºС. През летния сезон средната температура на морската водата е около 26ºС

Пътната инфраструктура е първокласна и отлично поддържана. Магистрала Е90 и главният път Солун-Неа Модена свързват Солун с Халкидики. Летището „Македония” се намира на около 75 км от гр. Солун и на около 100 км от полуострова.

Халкидики предлага отлични здравни услуги с множеството си клиники и лекарски кабинети. Тук има няколко начални и средни училища, а най-близките университети се намират в гр. Солун. В региона има театър и кина.

Месните жители са заети предимно в сферата на услугите и туризма. Развиват се също земеделието и леката промишленост.

 

Туризъм

Поради естествената природна красота на полуострова, богатата история, традиционната архитектура и гостоприемството на хората Халкидики е любима дестинация както на чуждестранни туристи, така и на самите гърци. Великолепието от редуващи се скали и заливи, пясъчни брегове и борови гори, топлият пясък и прозрачната и чиста морска вода, както и прохладата на горите, в съчетание с удобството и лукса на изградените хотелски комплекси и морски вили превръщат Халкидики в една от перлите на Средиземноморието.


Полуостров Касандра

Първият ръкав на Халкидики, предлага лазурни плажове, минерални извори, изключително красива природа и безброй туристически обекти. Касандра хармонично съчетава древната история с новопостроени хотели.

За любителите на историята и археологията интересни забележителности са каналът на Потидея, свързващ заливите Саронийски и Торонейски. Тук са намерени богати археологически находки от римско и византийско време, както и от езическия период.

Други интересни туристически обекти са храмът на Дионисий и нимфите, пещерите, малките византийски църкви, изложбите на антични скулптури и много други.

Ситония

Бреговата ивица на Ситония привлича с разнообразните поредици от рибарски селца, живописни малки кейове, обградени с дървета големи и малки плажове. Тук има хотели от всички категории, включително и Porto Carras Grand Resort, който е най – луксозният на Халкидики, с просторно игрище за голф и казино. Тук нощният живот е богат на развлечения и атракции. Интересен за посещение е градът Неос Мармарас със забележителната си амфитеатрална архитектура и прекрасните си заливи и плажове от бях пясък.

Византийската крепост „Партенонас” е на височина 700м североизточно от града.

Друга забележителност е град Торини, известен със своите антики.
В Ситония има много малки, приветливи селца, като всяко от които има свой собствен неповторим чар.

Света гора – Атон

Атон е автономна монашеска общност, седалище на 20 православни манастира. Обителта е с изключителна богата история и духовна ценност.

Тук се намира и българският „Зографски манастир”.

Мекият климат, спокойствието и забележителната естествена природа на Халкидики, комбинираща планини и море, както и безкрайните златни пясъци на плажа – всички заедно правят този кът един съвършен ваканционен курорт.

Източници: www.nasamnatam.com, www.bg.wikipedia.org/wiki

Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: