ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Медковец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Медковец

Медко̀вец е село в Северозападна България. То е административен център на община Медковец в област Монтана.
Намира се на около 35 км северно от гр. Монтана, 73 км северозападно от гр. Враца, 27 км южно от гр. Лом и 145 км северно от София.
Селото е разположено на 182 м надморска височина. Населението наброява около 1920 души. Климатът е умерено континентален със студена зима и горещо лято.

Медковец е голямо и много добре уредено село с кметство, жп гара, поща, църква, две целодневни детски градини, едно общообразователно училище (СОУ „Отец Паисий), читалище („Развитие”), няколко хранителни магазина и парк. Електрифицирано и водоснабдено е; има изградена канализационна система и покритие на всички мобилни оператори.
Транспортната мрежа е много добре развита – автобусни линии свързват Медковец с град Монтана и околните села, а по жп линия е лесен достъпът до Враца и Лом.

Грижата за здравето на населението е поета от трима общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Специализирана помощ може да се получи в областния център, където има много медицински центрове и клиники.

История

Медковец е основано не по-късно от първата половина на 18 век. По това време се среща в османските регистри като „селото Медкофче”, а по-късно вече фигурира като Медковец. Името е пряко свързано с местността, в която се намира селото - в онези времена тук има вековни гори, изобилстващи с кошери и хралупи с мед.

Възрожденската история на Медковец е свързана с името на кнез Иван Кулин, който по това време е кмет на Медковската община. Под негово ръководство местните жители учасват в народноосвободителното въстание през 1850 г. и движението за построяване на българска църква в селото. Издигнатата през 1868 г. черква „Света Параскева” понастоящем е национален паметник на културата.
Жителите на Медковец са изключително признателни и запазват къщата на Иван Кулин като музей.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Една от основните забележителности на село Медковец, е къщата-музей на поп Андрей, който е родом от селото, а музея е точно на центъра.
На 14 октомври (Петковден) е празникът на Медковец. Той се отбелязва с традиционен събор, който се провежда през втората събота и неделя на месец октомври. На събора, освен посрещането на гости, се организират и конни състезания, има голям пазар с люлки, свирят и традиционните за този край духови оркестри.

Гостите на Медковец могат да посетят:

  • Черквата „Света Параскева” – основана 1868. В нея се пазят няколко ценни свободно стоящи икони от 19 век, два масивни каменни свещника с ктиторни надписи от 1885 г., сребърен напрестолен кръст с филигранна изработка, сребърна мощехранителница от 1844 г. и старопечатни книги от средата и втората половина на 19 век. Дърворезбата на царските двери е дело на майстори от прочутата Дебърска школа – братовчедите Филипови.
  • Къщата-музей на Иван Кулин.
  • Язовир Козоровец, разположен до селото. Той предлага добри условия за за риболов.

Източници: http://www.medkovec.com/, http://bg.wikipedia.org/
Снимки: Panoramio, http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: