ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Тополовград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - гр. Тополовград

Тополовград е град в Югоизточна България. Намира се в Област Хасково и е административен център на община Тополовград.

Отстои на 256 км от столицата София, 65 км североизточно от областния център Хасково, на 27 км югозападно от гр. Елхово и на 27 км северно от Свиленград.

Население

Община Тополовград има 21 населени места с общо население 11 681 жители. Над 98% от населението на община Тополовград изповядва източноправославното християнство. Тополовград е център на Архиерейско наместничество към Сливенска епархия. В града действат 5 православни църкви.

Населението (към 01.02.2011) наброява около 5588 жители.

Природа

Тополовград е малко градче, разположено на северния склон на Сакар планина. Релефът му е смесица между ниско равнинен и хълмист. Климатът е умерено-континентален, с подчертано средиземноморско влияние. Лятото тук е сухо и горещо, а зимата - сравнително мека. През зимата има периоди с обилни снеговалежи, ниски температури и големи снегонавявания. Пролетта се характеризира с бързо повишаване на температурите. Есента в по-голямата си част е суха и сравнително топла. Замърсяването на въздуха в района е минимално.

Инфраструктура

Градът има централна канализация, водопровод и е електрифициран. 
Тополовград има автобусни връзки със София, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Бургас.
Съобщителната мрежа е добре изградена, всички мобилни оператори имат обхват.
Социалната инфраструктура е добре поддържана, има читалище, 2 църкви, кметство, поща. 
Образование: На територията на Тополовград функционират целодневна детска градина, начално училище, средно училище.
Здравеопазване: многопрофилна болница за активно лечение, център за спешна медицинска помощ, център за социална рехабилитация и интеграция, 4 общопрактикуващи лекари, стоматолог, 5 аптеки.

Икономика

В района традиционно развито е земеделието (тютюнопроизводство, лозарство и др.), което е и основен поминък на населението. В Тополовград се намира едно от тютюнопреработващите предприятия в структурата на "Булгартабак холдинг" АД, което осигурява работни места за доста от жителите на града.

Култура

Обликът на културния живот в община Тополовград се определя от дейността на читалище „Св. св. Кирил и Методий“, библиотека с фонд над 40 000 тома, етнографски музей над 6000 експоната, изложбена зала, както и местно радио. Към народното читалище функционира самодейна театрална трупа. На територията на града функционират 5 спортни клуба.

На територията на общината функционират и още девет читалища. Като с най-разнообразна дейност са тези в Орешник, Радовец, Синапово, Орлов дол, Срем, Хлябово. Във всички от тях функционират читалищни библиотеки. Най-голямата е в село Устрем с над 20 000 библиотечни тома.

Туризъм

Важни фактори за развитието на туризма в района са благоприятните географски дадености: Сакар планина, р.Тунджа и нейните притоци, културно-историческото наследство. В общината са добре развити планинският и ловният туризъм. В околностите на Тополовград са изградени няколко красиви горски хижи. Ресурс за развитието на ловния туризъм представлява дивечовото богатство на Сакар планина. Пусната е в експлоатация и обновената хижа на Държавна дивечовъдна станция. Особен интерес за чужденците-ценители представляват трофеите от сакарски елен.
Районът на Тополовград е богат на лечебни растения – тук виреят над 100 вида билки.

Забележителности

Паметници, с най-голяма историческа стойност в областта са "Долмените". Те представляват мегалитни съоръжения, изградени от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Долмен има до с. Хлябово – до него се стига и посредством еко-пътека.
Друга забележителност е крепостта „Палеокастро”, която се намира се на 2 км западно от Тополовград, в северните поли на Сакар. Запазени са развалини от крепостната стена, разхвърляни камъни из околността. Предполага се, че крепостта е изградена от траките, подновявана е от византийците и българите.
Скалите на Палеокастро крият древна загадка - 150-те скални дискове, изобразяващи Слънцето. Изображенията са на пръв поглед без определена подредба и последователност - с най-различен диаметър, едните са вдлъбнати, другите са изпъкнали, някои са по групи, а други - самотни. До Тополовград се намира един от най-големите манастири в Южна България - манастира "Света Троица".

Снимки и източници: topolovgrad.neths.government.bgteambulgaria.combg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: