Музей на солта

Българските забележителности
Местонахождение:  област Бургас, гр. Поморие

Музеят на солта е единственият по рода си музей не само в България, но и в цяла Източна Европа. Намира се в гр. Поморие, област Бургас, на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море, на 23 км североизточно от Бургас , на 21 км югозападно от Слънчев бряг, на 113 км в същата посока от Варна и на около 410 км източно от столицата София.

Музеят отваря врати на 7 септември 2002 г. и е посветен изцяло на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Този метод е известен като „древна анхиалска технология”.

история

Добиването на сол в района на Поморие е поминък, който векове наред е осигурявал прехраната на местните хора. Според исторически източници солниците в района на Поморие са съществували още преди основаването на града /около V век пр. н. е./. В древността солта е била изключително ценна стока – скъпа и рядка – и затова била наричана „бяло злато”. До 30-те години на XX век Поморие остава единственият център в България, където се добива морска сол.

Музеят на солта в Поморие е специализиран музей на открито, т.е. посетителите могат да разгледат както музейната сграда, така и прилежащите към музея 20 декара солници, в които се добива сол и днес. Солниците представляват множество басейни, отделени един от друг с дървено-насипни диги, където се произвежда сол по същата технология, по която се е произвеждала и преди векове.

Посетителите могат да разгледат богата колекция снимков материал от началото на ХХ век и копия на документи от периода XV – XIX век, които разказват за производството и търговията на сол по българските земи. Едни от най-интересните експонати в експозицията са автентични соларски инструменти, като дървени соларски колички, гребла и други. Освен това, в музейната сграда могат да бъдат видени и филми, посветени на солодобиването.

Тъй като поморийското езеро, в чиито граници се намират солниците, е защитена зона с над 200 вида птици, в солниците са поставени специални камери, които проследяват поведението на птиците и позволяват на посетителите да наблюдават пернатите на екрани в сградата на музея. Над музея минава част от миграционния път на птиците Via Pontica. 

Тук могат да бъдат закупени допълнителни информационни материали и сувенири.

Музеят на солта е част от 100 Национални туристически обекта. От месец март 2013 г. стартира кампания за подобряване на качеството на културната атракция. Докато трае обновяването експозицията на музея временно е изложена в сградата на Историческия музей в гр. Поморие.

транспорт

Редовен железопътен и автобусен транспорт свързват Поморие с други градове и курорти. Аерогарата е само на 8 км.  

настаняване

Посетителите на музея могат да се възползват от множество хотели, вили и къщи за гости на територията на курортния град Поморие.

Източници: http://bulgariatravel.orghttp://gradat.bghttp://www.tourism-bg.net
Снимки: http://bulgariatravel.orghttp://www.tourism-bg.nethttp://www.bulgariatravel.tvГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата

Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишкият манастир “Св. Троица” е основан през X-XI век и през периода на Средновековието е важен книжовен и духовен център в Бдинската област.

Виж на картата