Пещера Водните дупки

Българските забележителности
Местонахождение:  област Ловеч, гр. Априлци
Виж на картата

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", в подножието на скалния масив Белите дупки, под връх Ботев. Тя е част от резервата Северен Джендем, а северозападно от нея е разположена хижа "Плевен".

Първото проучване на Водните дупки е през 1961 г., а през 1982 г. тя е детайлно изследвана и картирана. Намира се на 1400 м надморска височина. Общата дължина на пещерата е 813 м, денивелацията й - 2 м / + 15 м.

Образувана е в триаски варовици и се развива по две основни пукнатини. Има два входа, разположени един над друг. Горният е сух, а от долния изтича подземен поток. Във вътрешността на пещерата галериите, тръгващи от двата входа, се съединяват. Температурата на подземната река е 5 oС.

Водните дупки е богата на обитатели - троглобионтни бръмбари и псевдоскорпиони, някои видове ручейници и дневни пеперуди. Тя е предпочитано място за размножаване и зимуване на много видове прилепи - типични пещеролюбиви, както и типични горски. Такива например са световно застрашените пещерен дългокрил, голям нощник, голям, южен и малък подковонос, трицветен нощник, широкоух прилеп, бехщайнов нощник. Досега са установени 17 вида прилепи, които използват пещерата за размножаване, зимуване, хранене, общуване и почивка, което я прави уникално и важно място в Национален парк "Централен Балкан".

Единият от входовете й е леснодостъпен, но през зимата е лавиноопасен. Поради изключително високата консервационна значимост на обитателите й, както и поради местонахождението й в резерват Северен Джендем, влизането в нея е недопустимо. Ако това е необходимо с цел биоспелеологични проучвания, то трябва предварително да бъде съгласувано с МОСВ и Дирекцията на Националния парк.

Водните дупки е водосбор на р. Василковица. В непосредствена близост се намира едно от най-големите находища на тис в Северна България.

Транспорт

Пещерата е включена в туристически маршрут "Водните дупки". Изходен пункт е кв. Видима на гр. Априлци. По асфалтов път с автомобил за около 20 мин. се стига до местността Мазането, където е началото на маршрута. Трасето върви по пътеката за хижа Плевен, от разклона за зимната и лятна пътека за хижата поема по зимната, след около 20 м преход се отклонява вляво по съществуващ горски път, пресича дере и започва изкачване. След около 40 минути извежда на малка полянка сред 100-годишна букова гора, където е изградено място за почивка. На 20 метра над полянката е разклона за хижа "Плевен" и пещерата Водните дупки – оттук и двата обекта отстоят на около 40 минути пешеходен преход. Вляво е маршрутът за пещерата. До нея се стига за около 45 минути.

Настаняване

Хижа "Плевен, намираща се в местността Бъзов дял над кв. Видима, се състои от две сгради и предлага общо 180 места.
Ако предпочитате повече удобства, може да отседнете в хотел или частна квартира в Априлци.

Източници: http://visitcentralbalkan.net/, http://apriltsi.org/, http://www.primarina.com/, http://www.pohodi.com/
Снимки: http://martinpetrov555.blogspot.com/, http://web.4at.info/, http://photo.raskoll.com/Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата

Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишкият манастир “Св. Троица” е основан през X-XI век и през периода на Средновековието е важен книжовен и духовен център в Бдинската област.

Виж на картата