Пещера "Утробата"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Кърджали, с. Ненково

Пещера "Утробата" е тракийско светилище в Южна България, разположено в скалистата местност Тангардък кая близо до село Ненково, област Кърджали. Отстои на около 5 км южно от село Ненково, на 21 км северозападно от Кърджали, на 95 км югоизточно от Пловдив и приблизително на 239 км в същата посока от столицата София.

Пещерата “Утроба” е открита през април 2001 г. от пещерняка Гумаров. Няколко години по-късно той разгласява откритието си и археологът проф. Николай Овчаров се заема с проучването на пещерата, като я датира ХI – Х в. пр Хр., от времето на траките.

"Утробата" представлява естествен хоризонтален процеп в скала, наподобяващ вулва. Учените са доказали, че първоначално карстовата кухина е била дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода, а във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката. Оформлението на пещерата отговаря напълно на описаните от известния траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.

Височината на отвора е 3 м, ширината 2,5 м, а дълбочина около 22 м. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. Пещерата е изследвана за пръв път през лятото, когато спелеолозите забелязват лъча да се прокрадва през отвора, но да достига дължина от едва 2 метра. За това явление проф. Овчаров пише, че точно на обяд през нарочно изсечен процеп на тавана във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка.

Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да достигне олтара и символично да оплоди утробата. Според някои изчисления това са месеците януари и февруари, а според други това може да се случи само в един ден от годината - Рождество Христово. Учените вярват, че в този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания.

Това е единствената пещера „Утроба” открита за сега в България. Проф. Овчаров смята, че тя е доказателство за Дионисиевите актове, които тракийски девойки са извършвали, за да отдадат почит към Богинята Майка и така да измолят от нея богата, плодородна реколта. Подобни актове описва и Еврипид /480 г. – 406 г. пр. Хр./ в пиесата си „Вакханките”, както и историкът Херодот /484 г. – 425 г. пр. Хр./.

транспорт

От Кърджали по асфалтов път се поема в посока северозапад. След село Дъждовница /6 км югоизточно от пещерата/ внимателно трябва да се следи за табела, сочеща началото на пътеката, водеща до "Утробата". След достигането й, се продължава пеш по стръмна в началото пътека достигаща равно било, на което е първата беседка за отдих, преди същинското изкачване. Следва стръмна виеща се пътека, която след 15-20 минути отвежда и до втората беседка. Следвайки вече хоризонталната пътека се достига и до третата беседка пред входа на пещерата, която е значително по-голяма, с маси и камина за барбекю.

настаняване

Посетителите на пещера "Утробата" могат да се възползват от няколко къщи за гости в село Главатарци /14 км югоизточно/, един хостел в село Дъждовница, както и няколко хотела на територията на областния град Кърджали, които предлагат отлични условия за настаняване.

Източници: http://poblizo.com, http://bg.wikipedia.org, http://www.balkanmysteries.com, http://zabelejitelnosti.info
Снимки: http://poblizo.com, http://zabelejitelnosti.info, http://sladkahapka.blogspot.com, http://www.panoramio.comГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата

Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишкият манастир “Св. Троица” е основан през X-XI век и през периода на Средновековието е важен книжовен и духовен център в Бдинската област.

Виж на картата